Pełnoziarniste pancakes z orzechową nutą.

 Wczoraj pancakes, dzisiaj pancakes może jutro też pancakes? :) Bo kiedy je jeść jak nie teraz kiedy jeszcze są pyszne owoce sezonowe. Do tego syrop klonowy albo miód odrobina jogurtu lub serka kremowego i gwarantuję, że na jednym nie poprzestaniecie :) Są prze-prze-przepyszne! :)




SKŁADNIKI (10-12 niedużych pancakes)

pancakes

3/4 mąki pszennej pełnoziarnistej
1/2 szklanki mleka
1/5 szklanki oleju ( u mnie ryżowy)
1 jajko
1 łyżka brązowego cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka syropu orzechowego 
szczypta soli

dodatkowo

jeżyny
serek kremowy ( np. bieluch, philadelphia)
syrop klonowy/ miód


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miseczki. Dodać cukieer i wymieszać

2. W drugiej miseczce połączyć jajko, z mlekiem, olejem i syropem.

3. Mieszamy mokre składniki z suchymi. Powinniśmy otrzymać gęste ciasto.

4. Rozgrzać patelnię. Przy pomocy łyżki formować na suchej patelni nieduże placuszki. Gdy na powierzchni placuszków pojawią się bąbelki przekręcić na drugą stronę. Placuszki powinny mieć ciemnozłoty koloro ( ze względu na użycie mąki pełnoziarnistej placuszki będą ciemniejsze niż zwykle).

5. Na talerzu układać : serek, syrop, jeżyny, placek, serek, syrop, jeżyny itd.

Smacznego!




Z dziećmi i dla dzieci 2014

This entry was posted on 3 wrz 2014 and is filed under ,,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

7 Responses to “Pełnoziarniste pancakes z orzechową nutą.”

  1. Wczoraj, dzisiaj, jutro, pojutrze...
    Ja bym nie narzekala na nadmiar!
    :)
    Jest mi bardzo milo, ze bierzesz udzial w akcji dziecinnej na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają genialnie, zwłaszcza, że uwielbiam tego typu rzeczy... :D Te owoce - mniam!
    Pozdrawiam,
    A. :)

    http://still-changeable.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. troszke ciemne wyszły chyba co?:) mimo wszystko i tak bym jadła<3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są nieco ciemniejsze niż zwykłe ze względu na mąkę pełnoziarnistą, faktycznie jak patrze na zdjęcie to wyglądają na lekko przypalone, ale w smaku absolutnie tego nie czuć ;)

      Usuń
  4. Mniam, pycha :) Narobiłaś mi apetytu :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...