SKŁADNIKI (10-12 niedużych pancakes)
pancakes
3/4 mąki pszennej pełnoziarnistej
1/2 szklanki mleka
1/5 szklanki oleju ( u mnie ryżowy)
1 jajko
1 łyżka brązowego cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka syropu orzechowego
szczypta soli
dodatkowo
jeżyny
serek kremowy ( np. bieluch, philadelphia)
syrop klonowy/ miód
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miseczki. Dodać cukieer i wymieszać
2. W drugiej miseczce połączyć jajko, z mlekiem, olejem i syropem.
3. Mieszamy mokre składniki z suchymi. Powinniśmy otrzymać gęste ciasto.
4. Rozgrzać patelnię. Przy pomocy łyżki formować na suchej patelni nieduże placuszki. Gdy na powierzchni placuszków pojawią się bąbelki przekręcić na drugą stronę. Placuszki powinny mieć ciemnozłoty koloro ( ze względu na użycie mąki pełnoziarnistej placuszki będą ciemniejsze niż zwykle).
5. Na talerzu układać : serek, syrop, jeżyny, placek, serek, syrop, jeżyny itd.
Smacznego!
Wczoraj, dzisiaj, jutro, pojutrze...
OdpowiedzUsuńJa bym nie narzekala na nadmiar!
:)
Jest mi bardzo milo, ze bierzesz udzial w akcji dziecinnej na Mikserze.
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl
Gotowanie dla dzieciaków to super sprawa :)
UsuńWyglądają genialnie, zwłaszcza, że uwielbiam tego typu rzeczy... :D Te owoce - mniam!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
A. :)
http://still-changeable.blogspot.com
Polecam są przepyszne! :)
Usuńtroszke ciemne wyszły chyba co?:) mimo wszystko i tak bym jadła<3
OdpowiedzUsuńSą nieco ciemniejsze niż zwykłe ze względu na mąkę pełnoziarnistą, faktycznie jak patrze na zdjęcie to wyglądają na lekko przypalone, ale w smaku absolutnie tego nie czuć ;)
UsuńMniam, pycha :) Narobiłaś mi apetytu :)
OdpowiedzUsuń