Mięsne kuleczki z kolendrą, podane ze słodko- kwaśnymi warzywami i ryżem jaśminowym.

Wróciłam! :) A razem ze mną przepis na pyszne mięsne kuleczki z dodatkiem kolendry lub natki pietruszki, dzięki którym kuleczki mają oryginalny smak, mocno różnący się od smaku klasycznych pulpecików. Do tego warzywa w sosie słodkokwaśnym, jaśminowy ryż i pyszny obiad w pół godziny gotowy :)


SKŁADNIKI (około 15 kuleczek)

mięsne kuleczki

500g mięsa mielonego z indyka 
2 ząbki czosnku
1 papryczka chilli bez pestek
2 łyżku sosu worchestershire
2 łyżki sosu ostrygowego ( można pominąć lub użyć sosu sojowego albo rybnego)
pół pęczka świeżej kolendry lub pietruszki
sól i pieprz do smaku
mąka
olej do smażenia


warzywa w słodko-kwaśnym sosie (na 3-4 porcje)

1 mała puszka pędów z bambusa
1 czerwona papryka
1/2 świeżego ananasa lub 5 plastrów ananasa z puszki

2 łyżki octu ryżowego
1 łyżka pasty z tamaryndowca ( można użyć soku z limonki)
1 łyżka brązowego cukru
1 papryczka chilli
1 łyżka sosu sojowego

ryż jaśminowy ( 1 woreczek na 2-3 porcje)
1 płaska łyżeczka kukrkumy


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. W misce umieścić mięso, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną drobno papryczkę chili, sos worchestershire, sos ostrygowy, oraz posiekaną kolendrę i wyrabiać masę przez kilka minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Z powstałej masy oformować kuleczki wielkości dużego orzecha włoskiego i obtoczyć w mące. Smażyć z obu stron, aż kuleczki się zarumienią i nie będą w środku surowe (3-4 minuty z każdej strony). 

2. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych i białych błonek, pokroić w cienkie słupki. Ananasa pokroić w nieduże kawałki. Bambus odlać z zalewy. Na patelni rozgrać olej. Wrzucić paprykę oraz papryczkę chilli, po kilku minutach, jak warzywo nieco zmięknie, dodać ananasa. Na sam koniec dodać bambusa. Do warzyw dodać ocet ryżowy, pastę z tamaryndowca, brązowy cukier, dusić kilka minut aż składniki sosu się połączą. 

3. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając do wody płaską łyżeczkę kurkumy, dzięki czemu ryż będzie miał piękny żółty kolor.

Smacznego!




This entry was posted on 28 wrz 2014 and is filed under ,,,,,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...