Wróciłam! :) A razem ze mną przepis na pyszne mięsne kuleczki z dodatkiem kolendry lub natki pietruszki, dzięki którym kuleczki mają oryginalny smak, mocno różnący się od smaku klasycznych pulpecików. Do tego warzywa w sosie słodkokwaśnym, jaśminowy ryż i pyszny obiad w pół godziny gotowy :)
SKŁADNIKI (około 15 kuleczek)
mięsne kuleczki
500g mięsa mielonego z indyka
2 ząbki czosnku
1 papryczka chilli bez pestek
2 łyżku sosu worchestershire
2 łyżki sosu ostrygowego ( można pominąć lub użyć sosu sojowego albo rybnego)
pół pęczka świeżej kolendry lub pietruszki
pół pęczka świeżej kolendry lub pietruszki
sól i pieprz do smaku
mąka
olej do smażenia
warzywa w słodko-kwaśnym sosie (na 3-4 porcje)
1 mała puszka pędów z bambusa
1 czerwona papryka
1/2 świeżego ananasa lub 5 plastrów ananasa z puszki
2 łyżki octu ryżowego
1 łyżka pasty z tamaryndowca ( można użyć soku z limonki)
1 łyżka brązowego cukru
1 papryczka chilli
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka sosu sojowego
ryż jaśminowy ( 1 woreczek na 2-3 porcje)
1 płaska łyżeczka kukrkumy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. W misce umieścić mięso, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną drobno papryczkę chili, sos worchestershire, sos ostrygowy, oraz posiekaną kolendrę i wyrabiać masę przez kilka minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Z powstałej masy oformować kuleczki wielkości dużego orzecha włoskiego i obtoczyć w mące. Smażyć z obu stron, aż kuleczki się zarumienią i nie będą w środku surowe (3-4 minuty z każdej strony).
2. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych i białych błonek, pokroić w cienkie słupki. Ananasa pokroić w nieduże kawałki. Bambus odlać z zalewy. Na patelni rozgrać olej. Wrzucić paprykę oraz papryczkę chilli, po kilku minutach, jak warzywo nieco zmięknie, dodać ananasa. Na sam koniec dodać bambusa. Do warzyw dodać ocet ryżowy, pastę z tamaryndowca, brązowy cukier, dusić kilka minut aż składniki sosu się połączą.
3. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając do wody płaską łyżeczkę kurkumy, dzięki czemu ryż będzie miał piękny żółty kolor.
Smacznego!