Makaron z krewetkami w sosie winno- maślanym

Krewetki, papryczka chilli, pomidory, czosnek, pietruszka białe wino, masło i 20 min :) Właśnie tyle potrzeba do przygotowania tego dania. To niesamowite, że w tak krótkim czasie można przygotować coś tak pysznego - polecam!


SKŁADNIKI (2 porcje)


  • 250 g krewetek tiger
  • 1/2 paczki ulubionego makaronu (polecam tagliatelle lub spaghetti)
  • 1 papryczka chilli
  • 1 pomidor
  • 1 mała cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • 3 łyżki zimnego masła
  • 100 ml białego wina
  • 1/2 cytryny


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


  1. Jeżeli używamy mrożonych krewetek przed gotowaniem należy je rozmrozić.
  2. Wstawiamy wodę na makaron i gotujemy al dente.
  3. Cebule i chilli siekamy w drobną kostkę. Czosnek kroimy w cienkie plasterki. 
  4. Pomidora kroimy w ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Pozostałą część pomidora kroimy w dość drobną kostkę.
  5. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i podsmażamy chilli z cebulką, Gdy cebulka się zeszkli dodajemy czosnek. Smażymy 2-3 minuty i dodajemy pomidora. Smażymy całość 1-2 min.
  6. Na koniec dodajemy krewetki i całość zalewamy białym winem. Dusimy 3-4 min i dodajemy dwie łyżki masła, aby zagęścić sos.
  7. Do sosu wrzucamy ugotowany makaron i mieszamy.  Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
  8. Wykładamy na talerze skrapiamy cytryną i podajemy od razu.

Smacznego!





This entry was posted on 9 lip 2016 and is filed under ,,,,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

One Response to “Makaron z krewetkami w sosie winno- maślanym”

  1. Pychota, uwielbiam krewetki i uwielbiam dania makaronowe...

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...