Chilli con carne, to jedno z tyh potraw, której nigdy nie odmawiam :D Bardzo proste danie jednogarnkowe, z którym każdy sobie poradzi. Do tego jest niesamowicie sycące i można je podać z przeróżnymi dodatkami, ja najbardziej lubię z domowymi tortillami albo ryżem. Pyszności!
SKŁADNIKI (4 porcje)
- 400g mielonej wołowiny (lub indyka)
- 500 ml przecieru pomidorowego lub pomidorów krojonych
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- 1 czerwona papryka
- 1/2 papryczki chilli
- 1/2 łyżeczki kuminu
- słodka papryka
- kilka gałązek świeżego oregano
- świeżozmielony pieprz
- sól
- oliwa z oliwek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Na patelni rozgrzwamy oliwę z oliwek i podsmażamy posiekaną cebulę oraz czosnek. Gdy cebula sie zeszkli dodajemy kumin, słodką paprykę (wedle uznania, dałam ok. 1 płaskiej łyżeczki), posiekane chilli oraz posiekane oregano. Smażymy do momentu aż przyprawy uwolnią aromat i następnie dodajemy mięso mielone.
- Gdy mięso zmieni kolor dolewamy przecier pomidorowy i dusimy.
- W tym czasie siekamy paprykę w niedużą kostkę i dodajemy do mięsa i pomidorów. Dusimy ok. 10 minut.
- Gdy papryka jest miękka doajemy odcedzoną fasolę oraz kukurydzę, dusimy kilka minut.
- Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ewentualnie słodką papryką.
- Podajemy z ryżem lub domowymi tortillami.
Smacznego!
Uwielbiam chilli con carne! Można z niego stworzyć tyle ciekawych wariacji ;-) Twoje prezentuje się świetnie!
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Zgadzam się w 100%, można poszaleć z tym daniem :)
UsuńFaktycznie, danie jest wybitnie proste, na pewno ma świetny smak. Muszę kiedyś wypróbować ten przepis;)
OdpowiedzUsuńKoniecznie! na pewno nie będziesz żałować :)
Usuń