Pyszna sałatka z tuńczykiem i jajkami przepiórczymi. Uwielbiam te małe jajeczka, choć jest z nimi nieco więcej roboty przy obieraniu, to naprawdę warto je jeść. Są według mnie smaczniejsze niż kurze jaja, a dodatkowo zawierają o wiele mniej tłuszczu i cholestereolu, w zasadzie to prawie w ogóle. Ponadto mają o wiele bogatszy skład niż jaja kurze, gdyż zawierają dużo aminokwasów oraz mikroelementów, potrzebnych naszemu organizmowi. Dlatego naprawdę warto po nie sięgać, chociaż od czasu do czasu. Sałatka wydaję się banalna, ale jest naprawdę pyszna! Świetnie sprawdzi się jako lunch, albo lekka kolacja.
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 8-10 przepiórczych jajeczek
- 8-10 pomidórków koktajlowych
- malutka puszka kukurydzy (ok 1/2 szklanki)
- 2 garści ulubionych sałat (roszponka, rukola, rzymska, raddicho, itd.)
- 1 łyżeczka czarnuszki
dressing
- 1 łyżka musztardy francuskiej (ziarnistej)
- 1 łyżeczka miodu o delikatnym smaku
- sok z 1/2 cytryny
- 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego
- świeżozmielony pieprz
- sól morska
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- W rondelku gotujemy wodę, gdy zacznie wrzeć wkładamy do niej przepiórcze jajeczka. Gotujemy ok 3,5 minuty. Będą wtedy miały piękne żółto- pomarańczowe środki. Studzimy.
- W czasie kiedy jajeczka się studzą odsączamy tuńczyka oraz kukurydzę. Pomidorki kroimy na połowki i mieszamy wszystko razem.
- W małym słoiczku umieszczamy wszystkie składniki dressingu, zakręcamy słoiczek i potrząsamy energicznie, aż do momentu uzyskania jednolitej emulsji.
- Jajka obieramy i kroimy na połowki, delikatnie mieszamy z resztą składników.
- Na talerzu układamy sałatę, następnie wykładamy pozostałe skłaniki, całość polewamy dressingiem i posypujemy czarnuszką.
Smaczna sałatka i kuszące zdjęcie
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńJak j dawno nie jadłam jajek przepiórczych... :)
OdpowiedzUsuńZapraszam: http://grapefruitjuicesour.blogspot.com
:)
to znak, że musisz zrobić taką sałatkę :D
Usuń