Jedliści kaszę bulgur? Jeśli nie, to czas najwyższy naprawić ten błąd :) Poza cudownymi walorami zdrowotnymi, bulgur jest również szalenie uniwersalny i smaczny. Ma bardzo delikatny smak, który świetnie komponuje się zarówno ze słodkimi jak i słonymi dodatkami. Ja tym razem wybrałam wytrawną wersje - pierś z kurczaka marynowaną w ziołach i oliwie truflowej, fasolkę szparagową, czosnek i ser feta, który świetnie podkreslił danie. Prawdziwa bomba smaków! :)
SKŁADNIKI (4 porcje)
kurczak
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- kilka gałązek świeżego tymianku
- 1 gałązka świeżego rozmarynu
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki jogurty naturalnego
- 1 łyżka oliwy truflowej
- sól morska
- świeżozmielony pieprz
warzywa
- 400g fasolki szparagowej (w sezonie świeżej)
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 zielonej papryczki chilli
- kilka gałązek świeżego tymianku
- 2 łyżki sera feta o obniżonej zawartości tłuszczu
- świeżozmielony pieprz
- 2 szklanki kaszy bulgur
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Kaszę bulgur zalać 5 szklankami wrzącej wody, wstawić na ogień i gotować 8-10 min pod przykryiem. Po tym czasie zdejmujemy kaszę z ognia i odstawiamy aby kasza wciągnęła całą wodę.
- Kurczaka kroimy w niedużą kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę, zioła drobno siekamy mieszamy z pozostałymi składnikami marynaty i zalewamy kurczaka. Odstawiamy na 20 minut.
- Na patelni podsmażamy pokrojoną w piórką cebulę, posiekany czosnek i papryczkę chilli oraz tymianek. Kiedy warzywa uwolnią aromat dodajemy kurczaka wraz z marynatą. Smażymy do momentu aż mięso się zetnie (kilka minut) i wrzucamy fasolkę szparagową.
- Po 3-4 minutach dodajemy pokruszoną fetę. Doprawiamy świeżozmielonym pieprzem.
- Podajemy z ugotowaną kaszą bulgur.
Smacznego :)
Wspaniałe połączenie smaków ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń