Kasza bulgur z kurczakiem, fasolką szparagową, czosnkiem i oliwą truflową

Jedliści kaszę bulgur? Jeśli nie, to czas najwyższy naprawić ten błąd :) Poza cudownymi walorami zdrowotnymi, bulgur jest również szalenie uniwersalny i smaczny. Ma bardzo delikatny smak, który świetnie komponuje się zarówno ze słodkimi jak i słonymi dodatkami. Ja tym razem wybrałam wytrawną wersje - pierś z kurczaka marynowaną w ziołach i oliwie truflowej, fasolkę szparagową, czosnek i ser feta, który świetnie podkreslił danie. Prawdziwa bomba smaków! :)


SKŁADNIKI (4 porcje)

kurczak

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki jogurty naturalnego
  • 1 łyżka oliwy truflowej
  • sól morska
  • świeżozmielony pieprz

warzywa

  • 400g fasolki szparagowej (w sezonie świeżej)
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 zielonej papryczki chilli
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 2 łyżki sera feta o obniżonej zawartości tłuszczu
  • świeżozmielony pieprz
  • 2 szklanki kaszy bulgur


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Kaszę bulgur zalać 5 szklankami wrzącej wody, wstawić na ogień i gotować 8-10 min pod przykryiem. Po tym czasie zdejmujemy kaszę z ognia i odstawiamy aby kasza wciągnęła całą wodę.
  2. Kurczaka kroimy w niedużą kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę, zioła drobno siekamy mieszamy z pozostałymi składnikami marynaty i zalewamy kurczaka. Odstawiamy na 20 minut.
  3. Na patelni podsmażamy pokrojoną w piórką cebulę, posiekany czosnek i papryczkę chilli oraz tymianek. Kiedy warzywa uwolnią aromat dodajemy kurczaka wraz z marynatą. Smażymy do momentu aż mięso się zetnie (kilka minut) i wrzucamy fasolkę szparagową.
  4. Po 3-4 minutach dodajemy pokruszoną fetę. Doprawiamy świeżozmielonym pieprzem.
  5. Podajemy z ugotowaną kaszą bulgur.
Smacznego :)





This entry was posted on 12 mar 2015 and is filed under ,,,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

2 Responses to “Kasza bulgur z kurczakiem, fasolką szparagową, czosnkiem i oliwą truflową”

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...