Orkiszowa pizza z dynią, jarzębiną i pieczarkami

Zdrowsza wersja pizzy, po przygotowana na bazie mąki orkiszowej. Za to z mnóstwem pyszności w kolorach jesieni. Dynia, pomidory i jarzębina - coś pysznego! A do tego korzenny sos pomidorowy. Polecam :)


SKŁADNIKI (2-3 okrągłe pizze)

ciasto

  • 3,5 szklanki orkiszowej jasnej
  • 1,5 szklanki letniej wody
  • 7g suchych drożdzy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 lyżki oliwy


sos

  • 300ml passaty pomidorowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżeczki cukru muscovado
  • 2-3 łyżki octu balsamicznego
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 3-4 goździki
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki mielonego chilli
  • sól, pieprz


dodatki
  • kawałki pieczonej dyni (ok 100g)
  • konfitura z jarzębiny
  • 2-3 pieczarki
  • 1 pomidor
  • 1 szalotka
  • szynka parmeńska lub boczek ok 50g
  • tarta mozarella
  • rukola
  • pestki dyni


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Wszystkie składniki na ciasto, poza wodą, umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Dolewamy letnią wodę (nie może być gorąca, bo drożdże nie wyrosną) i mieszamy. Przekładamy na stolnicei zagniatamy ciasto do momentu aż będzie gładkie i elastyczne (powinno swobodnie odchodzić od ręki). Jeśli ciasto jest zbyt klejące dosypujemy trochę mąki. Zagniecione ciasto wkładamy do miski wysypanej mąką, przykrywamy jasną, suchą ściereczką i odstawiamy na 1h do wyrośnięcia.
  2. Wszystkie składniki na sos umieszczamy w rondelku i zagotowujemy (czosnek przeciskamy przez praskę). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do przestudzenia.
  3. Kawałki pieczonej dyni łączymy z 1-2 łyżeczkami konfitury jarzębinowej. Pieczarki i pomidory kroimy w cienkie plasterki, a szalotkę w piórka.
  4. Wyrośnięte ciasto uderzamy ręką (żeby się odgazowało). Dzielimy na 2-3 części. Blaszkę smarujemy oliwą i rozciągamy na niej jedną część ciasta, tak aby uzyskać cienki (ok 0,5 cm) spód pizzy.
  5. Na rozciągniętym cieście rozsmarowujemy sos, posypujemy tartą mozarellą, układamy pozostałe składniki (poza rukolą) i ponownie posypujemy mozarellą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 250-280 stopni na ok 12-15 min.
  6. Jeszcze gorącą pizzę posypujemy świeżą rukolą, pestkami dyni i oprószamy świeżozmielonym pieprzem.

Smacznego!








Do 31 grudnia 2017 r. możecie skorzystać ze zniżki 10% na produkty Ambition w sklepie Dajar na hasło ZDROWA-JESIEŃ!
#myAmbition

This entry was posted on 7 gru 2017 and is filed under ,,,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...