Pyszna, jesienna, cudownie krucha tarta, z mnóstwem śliwkowego nadzienia, które delikatnie wypływa po przekrojeniu ciasta. Do tego aromat rozgrzewającego cynamonu i można na chwilę zapomnieć o całym świecie ;)
SKŁADNIKI (forma 26 cm)
kruche ciasto
- 1,5 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej ( lub pszennej pełnoziarnistej)
- 150g zimnego masła
- 3 łyżki cukru muscovado
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 żółtka jaj
nadzienie
- 20 średniej wielkości śliwek
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej lub kisielu owocowego
- 3 łyżki cukru/ksylitolu/ lub innego słodzidełka (można więcej)
- 1/2 łyżeczki cynamonu (można więcej)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Mąkę łączymy z cukrem i proszkiem do pieczenia, przesiewamy na stolnicę. Dodajemy żółtka i masło pokrojone w mniejsze kawałki. Szybko zagniatamy ciasto, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 10 min do zamrażarki.
- W tym czasie przekrawamy śliwki na pół. Wrzucamy do rondelka, zasypujemy cukrem i cynamonem i dusimy kilka minut, śliwki powinny zmięknąć i puścić sok. Następnie zmniejszamy ognień i dusimy jeszcze kilka minut, tak aby nadmiar soku odparował. Skrobię kukurydzianą lub kisiel rozrabiamy w 2-3 łyżkach wody i dodajemy do śliwek. Zagotowujemy. Masa powinna zgęstnieć.
- Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Odkrawamy 1/3 ciasta i chowamy do lodówki. Pozostałą część rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty ( nie ma potrzeby smarowania formy masłem, ciasto ładnie odejdzie). Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika na 8 min. (Jeśli ciasto zamarznie zbyt mocno i nie będzie można go rozwałkować, wystarczy je zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i równomiernie ugnieść w formie).
- Na podpieczony spód wykładamy nadzienie.
- Pozostałe ciasto rozwałkowujemy kroimy w paski o szerokości ok. 3 cm i układamy na owocowym nadzieniu tworząc kratkę.
- Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 35-40 min.
- Gotowe ciasto podajemy z gałką lodów waniliowych lub oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego!
Świetna tarta :). Proszę podać rozmiar tortownicy.
OdpowiedzUsuńOj, pomyliłam się. Chodzi oczywiście o formę do tarty :).
OdpowiedzUsuń26 cm, już dopisuje :)
Usuń:-)
UsuńMmmm już wyobrażam sobie te ciepłe śliwki! Z lodami bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
w obu wersjach było pyszne :D
UsuńZ pewnych względów od dłuższego czasu nie jem śliwek
OdpowiedzUsuńI want to start a blog to write about everything that happens at school and
OdpowiedzUsuńwith friends…anonymously…any sugestions?.
Try to check my blog: 강남오피
(jk)