Pełnoziarnista tarta ze śliwkami i cynamonem

Pyszna, jesienna, cudownie krucha tarta, z mnóstwem śliwkowego nadzienia, które delikatnie wypływa po przekrojeniu ciasta. Do tego aromat rozgrzewającego cynamonu i można na chwilę zapomnieć o całym świecie ;)






SKŁADNIKI (forma 26 cm)

kruche ciasto

  • 1,5 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej ( lub pszennej pełnoziarnistej)
  • 150g zimnego masła
  • 3 łyżki cukru muscovado
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka jaj


nadzienie

  • 20 średniej wielkości śliwek
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej lub kisielu owocowego
  • 3 łyżki cukru/ksylitolu/ lub innego słodzidełka (można więcej)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu (można więcej)



SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Mąkę łączymy z cukrem i proszkiem do pieczenia, przesiewamy na stolnicę. Dodajemy żółtka i masło pokrojone w mniejsze kawałki. Szybko zagniatamy ciasto, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 10 min do zamrażarki.
  2. W tym czasie przekrawamy śliwki na pół. Wrzucamy do rondelka, zasypujemy cukrem i cynamonem i dusimy kilka minut, śliwki powinny zmięknąć i puścić sok. Następnie zmniejszamy ognień i dusimy jeszcze kilka minut, tak aby nadmiar soku odparował. Skrobię kukurydzianą lub kisiel rozrabiamy w 2-3 łyżkach wody i dodajemy do śliwek. Zagotowujemy. Masa powinna zgęstnieć.
  3. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Odkrawamy 1/3 ciasta i chowamy do lodówki. Pozostałą część rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty ( nie ma potrzeby smarowania formy masłem, ciasto ładnie odejdzie). Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika na 8 min. (Jeśli ciasto zamarznie zbyt mocno i nie będzie można go rozwałkować, wystarczy je zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i równomiernie ugnieść w formie).
  4. Na podpieczony spód wykładamy nadzienie.
  5. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy kroimy w paski o szerokości ok. 3 cm i układamy na owocowym nadzieniu tworząc kratkę.
  6. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 35-40 min.
  7. Gotowe ciasto podajemy z gałką lodów waniliowych lub oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego!





This entry was posted on 24 paź 2015 and is filed under ,,,,,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

7 Responses to “Pełnoziarnista tarta ze śliwkami i cynamonem”

  1. Świetna tarta :). Proszę podać rozmiar tortownicy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj, pomyliłam się. Chodzi oczywiście o formę do tarty :).

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmmm już wyobrażam sobie te ciepłe śliwki! Z lodami bym zjadła :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Z pewnych względów od dłuższego czasu nie jem śliwek

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...