Uwielbiam ten przepis. Leczo z tego przepisu jest po prostu idealne. Nie bez powodu mówi się, że piękno tkwi w prostocie, a w tym przypadku smak tkwi w prostocie. Niby nic wyszukanego, takie ot sobie zwykłe leczo - ale gdy raz go spróbujecie, to się w nim zakochacie :)
- 300g drobiowej kiełbasy (lub zwykłej)
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 cukinia
- 2 cebule
- 4 pomidory (najlepiej malinowe)
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- cukier
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Kiełbasę kroimy w półplasterki. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i osuszamy.
- Cukinię kroimy w półplasterki, paprykę w kawałki o wielkości zbliżonej do kawałków cukinii.
- Pomidory kroimy w grubą kostkę. Cebulę kroimy w piórka.
- Kiedy wszystkie warzywa są przygotowane na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i wrzucamy cebulkę. Dodajemy szczyptę soli i cukru, gdy cebulka się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz kiełbasę.
- Kiedy kiełbasa się lekko przesmaży dodajemy paprykę. Po 5 minutach dodajemy cukinię oraz pomidory.
- Całość dusimy do momentu aż warzywa będą miękkie, ale będą zachowywały swój kształ. Mieszamy co kilka minut, aby leczo się nie przypaliło.
- Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie cukrem, jeśli pomidory były zbyt kwaśne.
Smacznego!
Gdyby nie kiełbaska to ze świeżym chlebkiem bym zjadła! ;)
OdpowiedzUsuńMozna pominac, tez bedzie pyszne :)
UsuńUwielbiam leczo, jest przepyszne :)
OdpowiedzUsuńzgadzam się w 100% :)
Usuńpycha ☺
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://gotujzkarolka.blogspot.com/
PS: Obserwuję. Mogę liczyć na to samo?
❤
pycha ☺
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://gotujzkarolka.blogspot.com/
PS: Obserwuję. Mogę liczyć na to samo?
❤