Kolejna szybka i pyszna sałatka, którą można przygotować z tego, co nam zostało po obiedzie ;) Wystarczy kawałek pieczonego kurczaka, trochę warzyw, sos czosnkowy i gotowe!
SKŁADNIKI (2 porcje)
- 2 kawałki pieczonego kurczaka (u mnie dwa podudzia)
- 8 suszonych pomidorów
- 1 dojrzałe awokado
- 1 pomidor malinowy
- 1/2 czerwonej cebuli
- sok z 1/4 cytryny
- 1 łyżeczka czarnuszki
sos
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka majonezu (można pominąć)
- 1 ząbek czosnku
- kilka listków świeżej bazylii
- 1 łyżeczka sosu worchestershire
- sól
- pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Czosnek przciskamy przez praskę, bazylię drobno siekamy i łączymy z jogurtem oraz pozostałymi składnikami sosu. Odstawiamy aby sos się przegryzł.
- Mięso kurczaka oddzielamy od kości i kroimy w kostkę. Suszone pomidory kroimy w cienkie paski.
- Awokado przekrajamy na pół, usuwamy pestkę. Delikatnie nacinamy od strony miąższu, tworząc kratkę. Oddzielamy miąższ od skórki, skrapiamy cytryną i dodajemy do pozostałych składników.
- Pomidory kroimy w kostkę, wszystkie składniki delikatnie mieszamy.
- Przed podaniem łączymy sałatkę z sosem i posypujemy czarnuszką.