W ostatnim czasie rolady z kurczaka goszczą u mnie bardzo często, po tej z suszonymi pomidorami i tej ze szpinakiem przyszedł czas na szparagową. Rolada napakowana jest pysznym pesto ze szparagów i delikatną mozarellą. A z wierzchu ma chrupiącą skórkę z szynki parmeńskiej. Jest pyszna! :)
SKŁADNIKI
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 kulka mozarelli
- 6 plasterków szynki parmeńskiej
- 4 łyżki pesto z tego przepisu
- sół
- pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Pierś z kurczaka rozkrajamy w poprzek nie docinając do końca, tak aby powstał nam duży i płaski kawałek miesa. Delikatnie rozbijamy mięso dłonią. To samo robimy z drugą piersią z kurczaka. Oprószamy solą, pieprze i nacierazmy oliwą z obu stron. Na desce układamy plasterki szynki, jeden przy drugim i kładziemy na nich mięso.
- Szparagowe pesto rozsmarowujemy na piersiach z kurczaka, i układamy na nim kawałki mozarelli, zwijamy w roladki. Gotowe rolady spinamy wykałaczkami lub związujemy nitką.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy roladki z każdej strony po 2-3 minuty.
- Zdejmujemy z patelni, przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 18-25 minut (w zależności od grubości roladek, moje były dość grube, więc piekłam je 20 minut i były idealnie soczyste).
Smacznego!