Soczewica daje w kuchni nieskończoną liczbę możliwości - zupy, pasty, pasztety, potrawki - do wyboru do koloru. Ja wybrałam najprostrzą wersję jej przygotowania, czyli sałatkę, ale nie byle jaką, bo ognistą z chilli, gorgonzolą i pieczonymi pomidorkami ;) Całość smakuje wybornie, a przy tym świetnie sprawdzi się jako lunch do pracy. Polecam!
- 1 puszka brązowej soczewicy gotowanej na parze lub 1,5 szklanki ugotowanej soczewicy
- 16 pomidorków koktajlowych
- 50g sera gorgonzola
- 4 duże ząbki czosnku
- kilka gałązek świeżego oregano
- 1/2 łyżeczki węzonej papryki
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 2 łyżeczki przecieru z papryczek chilli
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka oleju rzepakowego z piewszego tłoczenia lub oliwy z oliwek
- sól morska
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Pomidorki układamy w naczyniu żaroodpornym skrapiamy oliwą i posypujemy solą. Między pomidorkami układamy ząbki czosnku i całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20-25 minut.
- Soczewicę przesypujemy do miseczki i dodajemy do niej pokrojony w nieduże kawałki ser.
- Pomidorki wyjmujemy z pieca i dodajemy do soczewicy. Upieczony czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do soczewicy.
- Łączymy przecier z papryczek, ocet balsamiczny oraz olej rzepakowy, wędzoną paprykę oraz tymianek, powstałym dressingiem polewamy.
- Całość mieszamy i posypujemy świeżym oregano. Można jeść na zimno i na ciepło.
Smacznego :)
Bardzo smakowita propozycja!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
www.kornikwkuchni.blogspot.com
Dziękuję :)
Usuńpełne smaku danie! pycha :)
OdpowiedzUsuńOo. Nie jadłam takiego cuda :)
OdpowiedzUsuńzachęcam do spróbowania :)
Usuń