Pesto szparagowe jest cudowne! Świetnie smakuje z makaronem, jako dodatek do grzanek z mozarellą, czy nadzienie do mięsnej rolady - o czym wkrótce się przekonacie :) Jeśli macie w lodówce kilka szparagów koniecznie przeróbcie je na pesto!
- 1/2 pęczka zielonych szparagów
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki tartego parmezanu
- kilka listków świeżej bazylii
- 10-12 migdałów
- 2 łyżki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
- sól
- pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Szparagi grillujemy na patelni po 2-3 minuty z każdej strony. Ściągamy z patelni i kroimy w mniejsze kawałki.
- Szparagi, obrany czosnek, parmezan, bazylię, migdały i olej rzepakowy umieszczamy w blenderze i miksujemy na gęste pesto. Jeśli chcemy uzyskać rzadsze pesto dolewamy więcej oleju rzepakowego.
- Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!
Szparagowe pesto jeszcze przede mną. Zapowiada się ciekawie :)
OdpowiedzUsuńSzparagowe? Brzmi pysznie! Już wyobrażam sobie z nim pełnoziarniste grzanki :)
OdpowiedzUsuńdokłądnie, i do tego mozarella :D
Usuń