Szparagowe pesto z bazylią, parmezanem i migdałami

Pesto szparagowe jest cudowne! Świetnie smakuje z makaronem, jako dodatek do grzanek z mozarellą, czy nadzienie do mięsnej rolady - o czym wkrótce się przekonacie :) Jeśli macie w lodówce kilka szparagów koniecznie przeróbcie je na pesto!

SKŁADNIKI

  • 1/2 pęczka zielonych szparagów
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 10-12 migdałów
  • 2 łyżki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
  • sól
  • pieprz



SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Szparagi grillujemy na patelni po 2-3 minuty z każdej strony. Ściągamy z patelni i kroimy w mniejsze kawałki.
  2. Szparagi, obrany czosnek, parmezan, bazylię, migdały i olej rzepakowy umieszczamy w blenderze i miksujemy na gęste pesto. Jeśli chcemy uzyskać rzadsze pesto dolewamy więcej oleju rzepakowego.
  3. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Smacznego!




Szparagowe<3Love

This entry was posted on 28 maj 2015 and is filed under ,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

3 Responses to “Szparagowe pesto z bazylią, parmezanem i migdałami”

  1. Szparagowe pesto jeszcze przede mną. Zapowiada się ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szparagowe? Brzmi pysznie! Już wyobrażam sobie z nim pełnoziarniste grzanki :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...