Jak sezon śliwkowy, to obowiązkowo ciasto jogurtowe ze śliwkami. Przepis jest dziecinnie prosty i szybki, a ciasto cudownie miękkie, wilgotne, pełne owoców- po prostu pyszne :)
- 2,5 szklanki maki orkiszowej jasnej lub pszennej
- 1 szklanka brązowego cukru lub ksylitolu
- 400g jogurtu greckiego lub naturalnego gęstego
- 3 jajka
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- ok 1 kg śliwek węgierek lub innych ulubionych
- cukier puder
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- W jednym naczyniu mieszamy sypkie składniki : mąkę, brązowy cukier, cukier z prawdziwą wanilią, sodę i proszek do pieczenia.
- W drugim naczyniu łączymy ze sobą jajka, olej, jogurt i ekstrakt waniliowy.
- Przy pomocy trzepaczki lub łyżki łączymy ze sobą mokre i suche składniki, tylko do połączenia składników.
- Śliwki dokładnie myjemy, kroimy na połówki, usuwamy pestki.
- Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto.
- Na wierzchu ciasta układamy połówki śliwek jedna przy drugiej, skórką do dołu.
- Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut, do tzw. suchego patyczka.
- Studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Cudne :) I choć ze śliwkami, to jeszcze wcale nie jesienne :)
OdpowiedzUsuńJest cudownie owocowe i letnie, na cynamonowo- jesienną wersję też przyjdzie czas :)
UsuńWygląda mega! Kocham takie ciasta :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Dziękuję :)
UsuńAle nabrałam na nie ochoty!
OdpowiedzUsuńTo nie pozostaje nic innego jak tylko je upiec :D
UsuńBardzo podoba mi się ten przepis- mąka orkiszowa, brązowy cukier i jogurt;)
OdpowiedzUsuńkoniecznie spróbuj :)
UsuńDziś robię; )
OdpowiedzUsuńKoniecznie daj znać jak wyszło :)
UsuńDziś robię; )
OdpowiedzUsuń