Uwielbiam takie połączenia :) Kolorowe, lekkie i bogate w smaku. Słodki i orzeźwiający melon, pikantna rukola, dojrzewająca szynka, chrupiący słonecznik i charakterny ser pleśniowy - istne niebo w gębie :) W trakcie tej sesji, towarzyszył mi pewien mały, puchaty wykradacz melonów ;)
SKŁADNIKI (3-4 porcje)
- 1/2 melona cantaloupe
- 200g prosciutto
- 150g sera z niebieską pleśnią
- 3-4 garście rukoli
- 2-3 łyżki pestek słonecznika
- krem balsamiczny ciemny lub jasny lub ocet balsamiczny
- świeżozmielony pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Usuwamy pestki z melona i oddzielamy miąższ od skórki, kroimy w spore kawałki.
- Ser kroimy w cienkie plasterki, a szynkę w paski.
- Na talerz wykładamy rukolę, na niej układamy melona, ser i szynkę.
- Całość posypujemy słonecznikiem, świeżozmielonym pieprzem i polewamy kremem balsamicznym.