Zapiekane jajka podwójnie pomidorowe

Uwielbiam zapiekane jajka, można do nich wrzucić wszystko, na co tylko mamy ochotę. Tym razem padło na pomidory, suszone pomidory, ser pleśniowy i zioła. Pakujemy wszystko do kokilek zapiekamy kilkanaście minut i gotowe. Pychota :)


SKŁADNIKI (2 porcje)


  • 2 spore jajka
  • 2 suszone pomidory
  • 1/2 pomidora malinowego
  • 2 plasterki sera z niebieską pleśnią
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 cm świeżej papryczki chilli 
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
  • pieprz, sól


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


  1. Suszone pomidory i pomidora malinowego kroimy w niedużą kostkę.
  2. Łączymy z pokrojonym serem i papryczką chilli, śmietaną, parmezanem, szczypiorkiem i czosnkiem niedźwiedzim. Doprawiamy sola i pieprzem do smaku.
  3. Przekładamy do kokilek. Wbijamy na wierzch jajka.
  4. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 12-15 minut. Pieczemy do momentu aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne.


Smacznego!



This entry was posted on 29 sie 2015 and is filed under ,,,,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

2 Responses to “Zapiekane jajka podwójnie pomidorowe”

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...