Jajka faszerowane szynką, chrzanem i szczypiorkiem

Wielkanoc tuż tuż, a wiadomo że jak Wielkanoc to na stole muszą pojawić się jajka :) Moja propozycja to jajka nadziewane genialnym farszem złożonym z szynki, chrzanu, szczypiorku, żółtek i odrobiny majonezu. Smaki świetnie się uzupełniają i całość smakuje naprawde pysznie! :)

SKŁADNIKI 

  • 5 kurzych jaj
  • 150g szynki drobiowej
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 2 łyżeczki chrzanu (mój był dość łagodny)
  • 1 łyżka majonezu
  • sól


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Jajka wkkładamy do garnka zalewamy zimną wodą wstawiamy na gaz, ustawiamy minutnik na 12 min. Po tym czasie zdejmujemy jajka z ognia przelewamy zimną wodą i obieramy,
  2. Obrane jajka kroimy na pół, delikatnie usuwamy żółtka i władamy je do oddzielnej miszeczki.
  3. Szynkę kroimy w drobniutką koszteczkę. Szczypiorek drobniutko siekamy. Dodajemy do żółtek.
  4. Żółtka, szynkę i szczypiorek oraz chrzan i majonez mieszamy przy pomocy widelca tworząc pastę.
  5. Powstały farsz przy pomocy łyżeczki nakładamy do połowek jajek.
  6. Nadziane jajka posypujemy sczypiorkiem i ewentualnie posypujemy czarnym sezamem.
Smacznego!





Wielkanocne Smaki - edycja V Niedocenione Jajko ALE JAJA!

This entry was posted on 1 kwi 2015 and is filed under ,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

2 Responses to “Jajka faszerowane szynką, chrzanem i szczypiorkiem”

  1. Wszystkie dodatki są jak dla mnie idealne.
    Tak jak piszesz, jajka na wielkanocnym stole na pewno się pojawią;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam! Obok faszerowanych pieczarkami i tuńczykiem to moje ulubione :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...