Jeśli najdzie Was ochota na paluszki rybne, zamiast kupować te mrożone, wątpliwego pochodzenia, sięgnijcie po ten przepis. Przygotowanie paluszków zajmie Wam tyle samo czasu, co szybki wyskok do klepu po te gotowe, zaś smak będzie o niebo lepszy! :)
SKŁADNIKI (około 15 paluszków)
paluszki rybne
- 150g filetów z dorsza
- 300g filetów z halibuta lub łososia (lub pół na pół, lub innej tłustej ryby)
- 2 kopiaste łyżeczki bułki tartej
- 2 łyżki posiekanej kolendry lub natki pietruszki
- 1/2 cebuli
- 1 jajko
- świeżozmielony pieprz
- sól morska
panierka
- bułka tarta /sezam/ płatki owsiane/ pokruszone krakersy
- mąka orkiszowa/kukurydziana/pszenna
- 1 jajko
salsa
- 10-15 pomidorków koktajlowych
- 1 ząbek czosnku
- kilka gałązek świeżej kolendry
- 1-2 łyżki ketchupu dobrej jakości
- świeżozmielony pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Wszystkie składniki na paluszki umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładką pastę ( jeśli mamy blender o niskiej mocy, lepiej zrobić to blenderem ręcznym tzw. żyrafą).
- Z powstałej masy formujemy paluszki rybne i obtaczamy w mące.
- Jajko roztrzepujemy. Na talerzyk wysypujemy bułkę tartą (lub inną panierkę). Paluszki obtaczamy w jajku, a następnie w bułce tartej (lub innej panierce).
- Smażymy na rozgrzanym oleju ryżowym lub rzepakowym przez ok 2 min. z każdej strony. Paluszki powinny mieć złoto-brązowy kolor. Usmażone paluszku kładziemy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
- Paluszki można również upiec. Wtedy ukłądamy je na papierze do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 10-15 minut, aż panierka się zezłoci i będzie chrupiąca.
- Wszystkie składniki salsy umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładką masę.
- Paluszki podajemy z salsą i np. pieczonymi ziemniaczkami.
Smacznego!
Bardzo smakowita propozycja!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
www.kornikwkuchni.blogspot.com
Dziękuję i zachęcam do przygotowania :)
OdpowiedzUsuńŚwietne te paluszki rybne.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
fit-healthylife.blogspot.com
dziękuję :)
Usuń