Kolejny pomysł na wykorzystanie nasionek chia, które po prostu uwielbiam. Tym razem połączenie egzotycznego kokosa i naszych rodzimych owoców jagodowych. Pudding nie tylko wygląda cudownie, ale i smakuje bajecznie :)
pudding
- 300 ml mleka kokosowego
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 4 łyżki nasionek chia
- 1-2 łyżeczki ksylitolu lub innego słodzidełka
mus
- 1 szklanka mrożonych owoców leśnych
- 50-80 ml mleka orkiszowego lub innego ulubionego
- 1 łyżka ksylitolu/stewii lub innego słodzidełka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- W kubku łączymy mleko kokosowe z ksylitolem, wiórkami i chia dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 min do lodówki. Po tym czasie ponownie mieszamy, rozlewamy do szklanek i wstawiamy na całą noc do lodówki.
- Przed podaniem w blenderze umieszczamy owoce leśne, ksylitol i mleko miksujemy. Jeśli masa jest zbyt "sucha" i nie chce się dobrze miksowac dolewamy więcej mleka.
- Gotowy sorbet wykładamy na pudding, posypujemy wiórkami koosowymi i podajemy.
Smacznego!
tylko złapać za łyżeczkę i jeść!
OdpowiedzUsuńdokładnie :D w dodatku można jeść bez wyrzutów sumienia :D
UsuńWygląda obłędnie ja tych nasion nigdy nie jadłam:(
OdpowiedzUsuńpolecam są naprawdę niesamowite :)
UsuńFenomenalny przepis, dostaje 10/10 :) na pewno przygotuję!
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Dja znać jak wyszło :)
Usuńniesamowicie to wygląda!
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńŚliczne zdjęcia deserku:) Muszę w końcu kupić chia.
OdpowiedzUsuńkoniecznie :)
Usuń