Wspaniała, soczysta rolada z pierśi z kurczaka, nadziana aromatycznym szpinakiem z mnóstwem czosnku i sera feta. Jest doskonała zarówno jako danie głowne, jak i wędlina do kanapek. Koniecznie wypróbujcie! :)
- 1 podwójna pierś z kurczaka lub dwie pojedyńcze (najlepiej jak największe)
- oliwa truflowa
- świeżozmielony pieprz
- sól morska
- 300g mrożonego szpinaku w liściach
- 100g sera feta
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki tartego parmezanu
- kilka plasterków ulubionej szynki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Pierś z kurczaka rozkrajamy w poprzek nie docinając do końca, tak aby powstał nam duży i płaski kawałek miesa. Delikatnie rozbijamy mięso dłonią. To samo robimy z drugą piersią z kurczaka. Oprószamy solą, pieprze i nacierazmy oliwą truflową z obu stron.
- Szpinak rozmrażamy i wrzucamy na patelnię, następnie dodajemy rozkruszony ser feta oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy do momentu aż składniki się połączą, na koniec doprawiamy świeżozmielonym pieprzem.
- Gotową masę rozsmarowujemy na piersiach z kurczaka, na masie układamy plasterki szynki i zwijamy w roladki. Gotowe rolady spinamy wykałaczkami lub związujemy nitką.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy roladki z każdej strony po 2-3 minuty.
- Zdejmujemy z patelni, przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 18-25 minut (w zależności od grubości roladek, moje były dość grube, więc piekłam je 20 minut i były idealnie soczyste).
Smacznego!
Wygląda bardzo smakowicie! Zapisuję przepis.
OdpowiedzUsuńa smakuje jeszcze lepiej! :)
UsuńKocham połączenie mięsa i szpinaku. Taka roladka z pewnością przypadłaby mi do gustu;)
OdpowiedzUsuńKoniecznie wypróbuj :)
UsuńDoskonale wygląda, na pewno wypróbuję Twój przepis ;)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńTez wyprubuje.Musi być ��
UsuńKocham szpinak, więc tę roladę też pewnie polubię.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
fit-healthylife.blogspot.com
:)
Usuń