Mazurek z nutą PRL-u

Dlaczego z nutą PRL-u? Bo masa, ktorą pokryłam kruche ciasto to nic innego jak masa na czekoladowy blok, który jest nieodłącznym wspomniem tamtych czasów :) Mazurek jest po prostu genialny, koniecznie wypróbujcie ! :)


SKŁADNIKI

kruche ciasto

  • 100g zimnego masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 jajko
  • szczypta soli

masa

  • 200g masła dobrej jakości
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 2,5- szklanki mleka w proszku 
  • 2 łyżki wódki lub rumu
  • 1/2 szklanki wody
  • 10-15 herbatników


dodatkowo

  • migdały, draże, pistacje, kandyzowane wiśnie



SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Masło z cukrem utrzeć na jednolitą masę. Dodać jajko i sól i miksować dalej. Przesiać mąkę i kakao, dalej miksować. Gdy ciasto przybierze jednolitą masę, wyciągnąć je z misy, owinąć folią i włożyć do zamrażarki na 15 min.
  2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok 0,5 cm i wyłożyć nim formę do pieczenia, Nakłuć ciasto widelcem i włożyć do piekarnika. Piec ok 20-25 min. Wystudzić.
  3. Masło, cukier, wodę i kakao podgrzewamy w granuszku. Kiedy cukier się rozpuści ściągamy z ognia. Dodajemy alkohol i ewentualnie dodajemy więcej kakao lub cukru.
  4. Do ciepłej masy dodajemy pokruszone herbatniki i mleko w proszku mieszmay dokładnie, aż mleko w proszku całkowicie połączy się z pozostałą masą.
  5. Gotową masę wylewamy na ciasto i wygładzamy.
  6. Dekorujemy wedle uznania.


Smacznego!


Wielkanocne Smaki - edycja V

This entry was posted on 4 kwi 2015 and is filed under ,,,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...