Dlaczego z nutą PRL-u? Bo masa, ktorą pokryłam kruche ciasto to nic innego jak masa na czekoladowy blok, który jest nieodłącznym wspomniem tamtych czasów :) Mazurek jest po prostu genialny, koniecznie wypróbujcie ! :)
kruche ciasto
- 100g zimnego masła
- 1/3 szklanki cukru
- 2/3 szklanki mąki
- 2 łyżki kakao
- 1 jajko
- szczypta soli
masa
- 200g masła dobrej jakości
- 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżki kakao
- 2,5- szklanki mleka w proszku
- 2 łyżki wódki lub rumu
- 1/2 szklanki wody
- 10-15 herbatników
dodatkowo
- migdały, draże, pistacje, kandyzowane wiśnie
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Masło z cukrem utrzeć na jednolitą masę. Dodać jajko i sól i miksować dalej. Przesiać mąkę i kakao, dalej miksować. Gdy ciasto przybierze jednolitą masę, wyciągnąć je z misy, owinąć folią i włożyć do zamrażarki na 15 min.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok 0,5 cm i wyłożyć nim formę do pieczenia, Nakłuć ciasto widelcem i włożyć do piekarnika. Piec ok 20-25 min. Wystudzić.
- Masło, cukier, wodę i kakao podgrzewamy w granuszku. Kiedy cukier się rozpuści ściągamy z ognia. Dodajemy alkohol i ewentualnie dodajemy więcej kakao lub cukru.
- Do ciepłej masy dodajemy pokruszone herbatniki i mleko w proszku mieszmay dokładnie, aż mleko w proszku całkowicie połączy się z pozostałą masą.
- Gotową masę wylewamy na ciasto i wygładzamy.
- Dekorujemy wedle uznania.
Smacznego!