Ceviche, to sałatka której głownym składnikiem jest surowa ryba marynowana w soku z cytrusów, z dodatkiem soli i ostrych papryczek. W pierwszej chwili aż trudno uwierzyć, że ryba bez żadnej obróbki termicznej nie jest surowa :) A to wszystko za sprawą soku z cytrusów, który ścina białko znajdujące się w rybie i sprawia, że absolutnie nie smakuje ona jak surowa ryba. Strasznie zaintrygowała mnie ta receptura i postanowiłam wcielić ją do mojej kuchni. Oczywiście nie byłabym sobą, gdyby czegośc nie zmieniła :) W mojej wersji ceviche występują w parze dorsz z łososiem, a towarzyszy im czerwona cebula, słodka pomarańcza i świeża kolendra. Całość smakuje naprawdę świetnie, zwłaszcza z chrupiącymi grzankami z awokado i jajkiem :)
SKŁADNIKI (3-4 nieduże porcje)
- 100g świeżego filetu z dorsza
- 100g świezego fieltu z łososia
- 1 cytryna
- 1 limonka
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1/2 pomarańczy
- kilka gałązek świeżej kolendry
- sól morska
- świeżozmielony pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Ryby dokładnie myjemy, suszymy i kroimy w kostkę o boku ok. 1 cm.
- Wyciskamy sok z limonki oraz cytryny, doprawiamy go solą i pieprzem, a następnie zalewamy nim rybę i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
- Pomarańczę kroimy w segmenty, a następnie segmenty dzielimy na mniejsze kawałki, wielkością przypominające kawałki ryby. Pomarańczę łączymy z drobno posiekaną cebulą oraz posiekaną kolendrą.
- Rybę wyjmujemy z lodówki i odlewamy sok. Łączymy z pozostałymi składnikami. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Nie miałam pojęcia, że w taki sposób można przyrządzić rybę!:)
OdpowiedzUsuńSpróbuj koniecznie, to coś zupełnie innego :)
Usuń