Ceviche, czyli ryba w cytrusach


Ceviche, to sałatka której głownym składnikiem jest surowa ryba marynowana w soku z cytrusów, z dodatkiem soli i ostrych papryczek. W pierwszej chwili aż trudno uwierzyć, że ryba bez żadnej obróbki termicznej nie jest surowa :) A to wszystko za sprawą soku z cytrusów, który ścina białko znajdujące się w rybie i sprawia, że absolutnie nie smakuje ona jak surowa ryba. Strasznie zaintrygowała mnie ta receptura i postanowiłam wcielić ją do mojej kuchni. Oczywiście nie byłabym sobą, gdyby czegośc nie zmieniła :) W mojej wersji ceviche występują w parze dorsz z łososiem,  a towarzyszy im czerwona cebula, słodka pomarańcza i świeża kolendra. Całość smakuje naprawdę świetnie, zwłaszcza z chrupiącymi grzankami z awokado i jajkiem :)



SKŁADNIKI (3-4 nieduże porcje)


  • 100g świeżego filetu z dorsza
  • 100g świezego fieltu z łososia
  • 1 cytryna
  • 1 limonka
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1/2 pomarańczy
  • kilka gałązek świeżej kolendry
  • sól morska
  • świeżozmielony pieprz



SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


  1. Ryby dokładnie myjemy, suszymy i kroimy w kostkę o boku ok. 1 cm. 
  2. Wyciskamy sok z limonki oraz cytryny, doprawiamy go solą i pieprzem, a następnie zalewamy nim rybę i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
  3. Pomarańczę kroimy w segmenty, a następnie segmenty dzielimy na mniejsze kawałki, wielkością przypominające kawałki ryby. Pomarańczę łączymy z drobno posiekaną cebulą oraz posiekaną kolendrą.
  4. Rybę wyjmujemy z lodówki i odlewamy sok. Łączymy z pozostałymi składnikami. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!


This entry was posted on 19 kwi 2015 and is filed under ,,,,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

2 Responses to “Ceviche, czyli ryba w cytrusach”

  1. Nie miałam pojęcia, że w taki sposób można przyrządzić rybę!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj koniecznie, to coś zupełnie innego :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...