Pomidorowe curry z rybnymi kuleczkami

Dziś orientalne klimaty, czyli cudowne curry z delikatnymi rybnymi kuleczkami. Mnóstwo aromatycznych przypraw - kumin, chilli, kolendra, do tego mleko kokosowe, pomidroy, pyszne rybne pulpeciki i jaśminowy ryż. To po prostu nie może nie smakować! :)




SKŁADNIKI (4 porcje)

rybne kuleczki


  • 450 -500 g filetów rybnych ( u mnie łosoś, halibut i dorsz)
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • 1-2 łyżki sosu sojowego
  • pieprz
  • sól
  • mąka kukurydzniana/orkiszowa/pszenna


pomidorowe curry


  • 200 ml passaty pomidorowej
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka kolendry
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka przecieru z papryczek chilli (można więcej)
  • 1/2 łyżeczki brązowego cukru
  • sól


ryż jaśminowy


  • 1,5 szklanki ryżu jaśminowego
  • 3-4 szklanki wody
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • 1 łyżka soku z cyrtny
  • 1-2 łyżki sosu ostrygowego
  • 1/4 łyżeczki przecieru z papryczek chilli



SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


  1. Wszystkie składniki na pulpeciki umieszczamy w dość wysokim naczyniu i przy pomocy blendera miksujemy na gładką masę.
  2. Formujemy puplpeciki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy w mące.
  3. Cebulę kroimy w piórka, czosnek drobno siekamy, paprykę kroimy w niedużą kostkę.
  4. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju kokosowego/ryżowego/ rzepakowego i podsmażamy cebulkę, Dodajemy, kumin, przecier z papryczek oraz słodką paprykę, gdy cebula się zeszkli i przyprawy uwolnią aromat, dodajemy czosnek, po chwili dorzucamy paprykę. Smażymy kilka mnut aż papryka delikatnie zmięknie.
  5. Następnie pomiędzy warzywami układamy pulpeciki i obsmażamy je z dwóch stron na lekko złoty kolor. 
  6. Całość zalewamy passatą oraz mlekiem kokosowym. Dusimy do momentu aż pulpeciki się ugotują w sosie. Całość doprawiamy do smaku solą i cukrem. Na koniec całość posypujemy świeżą kolendrą.
  7. Ryż jaśminowy zalewamy wodą w proporcjach 2:1 i gotujemy ok. 12-15 minut do miękkości. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 10 min.
  8. Ryż doprawiamy - curry, przecierem z papryczek, sosem ostrygowym, sokiem z cytryny, czarnuszką i kolendrą.
  9. Gotowe curry podajemy z ryżem.
Smacznego!





This entry was posted on 24 kwi 2015 and is filed under ,,,,,,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

8 Responses to “Pomidorowe curry z rybnymi kuleczkami”

  1. choć curry robimy dość często, to z rybą jeszcze nie próbowaliśmy.. ten wygląda tak pysznie, że mam ochotę zrobić już teraz-zaraz ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbujcie koniecznie, jest kremowe i delikatne, no chyba... że zaszalejemy z chilli :)

      Usuń
  2. Super! zjadłabym!
    Pozdrawiam!
    www.kornikwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i również pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Kocham curry, a Twoje wygląda super.

    Pozdrawiam,
    fit-healthylife.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...