Dziś orientalne klimaty, czyli cudowne curry z delikatnymi rybnymi kuleczkami. Mnóstwo aromatycznych przypraw - kumin, chilli, kolendra, do tego mleko kokosowe, pomidroy, pyszne rybne pulpeciki i jaśminowy ryż. To po prostu nie może nie smakować! :)
SKŁADNIKI (4 porcje)
rybne kuleczki
- 450 -500 g filetów rybnych ( u mnie łosoś, halibut i dorsz)
- 2 łyżki bułki tartej
- 1/2 cebuli
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- 1-2 łyżki sosu sojowego
- pieprz
- sól
- mąka kukurydzniana/orkiszowa/pszenna
pomidorowe curry
- 200 ml passaty pomidorowej
- 200 ml mleka kokosowego
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 pęczka kolendry
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka przecieru z papryczek chilli (można więcej)
- 1/2 łyżeczki brązowego cukru
- sól
ryż jaśminowy
- 1,5 szklanki ryżu jaśminowego
- 3-4 szklanki wody
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
- 1 łyżeczka czarnuszki
- 1 łyżka soku z cyrtny
- 1-2 łyżki sosu ostrygowego
- 1/4 łyżeczki przecieru z papryczek chilli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Wszystkie składniki na pulpeciki umieszczamy w dość wysokim naczyniu i przy pomocy blendera miksujemy na gładką masę.
- Formujemy puplpeciki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy w mące.
- Cebulę kroimy w piórka, czosnek drobno siekamy, paprykę kroimy w niedużą kostkę.
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju kokosowego/ryżowego/ rzepakowego i podsmażamy cebulkę, Dodajemy, kumin, przecier z papryczek oraz słodką paprykę, gdy cebula się zeszkli i przyprawy uwolnią aromat, dodajemy czosnek, po chwili dorzucamy paprykę. Smażymy kilka mnut aż papryka delikatnie zmięknie.
- Następnie pomiędzy warzywami układamy pulpeciki i obsmażamy je z dwóch stron na lekko złoty kolor.
- Całość zalewamy passatą oraz mlekiem kokosowym. Dusimy do momentu aż pulpeciki się ugotują w sosie. Całość doprawiamy do smaku solą i cukrem. Na koniec całość posypujemy świeżą kolendrą.
- Ryż jaśminowy zalewamy wodą w proporcjach 2:1 i gotujemy ok. 12-15 minut do miękkości. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 10 min.
- Ryż doprawiamy - curry, przecierem z papryczek, sosem ostrygowym, sokiem z cytryny, czarnuszką i kolendrą.
- Gotowe curry podajemy z ryżem.
pyszny pomysł na obiad :)
OdpowiedzUsuńchoć curry robimy dość często, to z rybą jeszcze nie próbowaliśmy.. ten wygląda tak pysznie, że mam ochotę zrobić już teraz-zaraz ;)
OdpowiedzUsuńSpróbujcie koniecznie, jest kremowe i delikatne, no chyba... że zaszalejemy z chilli :)
UsuńSuper! zjadłabym!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
www.kornikwkuchni.blogspot.com
Dziękuję i również pozdrawiam :)
UsuńKocham curry, a Twoje wygląda super.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
fit-healthylife.blogspot.com
dziękuję :)
Usuń