Jogurtowiec z galaretkami

Bardzo prosty deser, który uwodzi nie tylko smakiem, ale i wyglądem, a przede wszystkim kolorowymi galaretkami, które cudownie mienią się w jego wnętrzu. Co więcej deser nie jest bardzo kaloryczny, więc śmiało można sięgnąć nawet po dwa duże kawałki :D


SKŁADNIKI (1 keksówka)

  • 3 dowolne galaretki w różnych kolorach ( u mnie czarna porzeczka, agrest i owoce leśne)
  • 350-400g jogurtu naturalnego
  • 2,5 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżka domowego ekstraktu waniliowego/ 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2-3 łyżki ksylitolu/stewii/cukru



SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Galaretki rozpuszczamy w połowie zalecanej ilości wody i wylewamy do dość płaskich pojemników (wykorzystałam przykrywki od naczyń żaroodpornych) i odstawiamy do stężenia.
  2. Gdy galaretka stężeje kroimy ją w niedużą kostkę i wyjmujemy z pojemników.
  3. Keksówkę wykładamy dokładnie folią spożywczą i układamy w niej galaretki.
  4. Żelatynę rozpuszczamy w 150ml wody. Dodajemy ksylitol i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia, studzimy. Dodajemy ekstrakt waniliowy i całość łączymy z jogurtem naturalnym  (jogurt powinien być w temperaturze pokojowej).
  5. Powstałą masę wylewamy na galaretki. 
  6. Keksówkę wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia (1-2h).
  7. Gotowego jogurtowca kroimy w plastry i podajemy np. z musem truskawkowym lub z wiórkami gorzkiej czekolady.

Smacznego!







Wiosenne słodkości!

This entry was posted on 30 kwi 2015 and is filed under ,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

9 Responses to “Jogurtowiec z galaretkami”

  1. Świetnie prezentuje się ten twój jogurtowiec;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie ciasto, a wygląda przepysznie :)
    Pozdrawiam,
    fit-healthylife.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł Z tym jogurtem . Znałam tylko wersję ze śmietaną 30%

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Deser jest dużo lżejszy dzięki jogurtowi, a wciąż pyszny! :D

      Usuń
  4. a ja mam takie pytanko... dlaczego galaretki rozpuszczamy w połowie zalecanej ilości wody a nie w 0,5l wody jak zazwyczaj przy robieniu galaretek? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wtedy jest bardziej zwarta i intensywnuejsza w smaku i przede wszystkim latwiej sie kroi :)

      Usuń
  5. Mniaam! Aż ślinka cieknie! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! ;)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
    PS:Obserwuję i liczę na rewanż

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...