Sushi w pięciu smakach.

To już okrągły 100 wpis na blogu! To znaczy, że na blogu jest już 100 wspaniałych przepisów, z których możecie korzystać. Zwykle z takich okazji przygotowuje się tort... ale ja mam dla Was przepis na sushi ;) Lubicie sushi? Ja bardzo :) Jest zdrowe, pyszne, idealne na lunch, obiad czy kolacje, tylko te ceny... Tutaj z pomocą oczywiście przychodzi domowy warsztat kuchenny. Wystarczy zapotarzyć się w podstawowy zestaw do sushi, w którym znjadziemy matę do zwijania sushi, ryż, sos do ryżu, wasabi, marynowany imbir nori i pałeczki. Jest to koszt ok 40-50 zł, ale niektóre składniki jak sos do ryżu, wasabi czy imbir wystarczą na kilka razy, a mata jest dożywotnia :) Do tego wystarczy dokupić ulubione dodatki i okazuje się, że koszt przygotowania sushi w domu jest czterokrotnie mniejszy niż pójście do restauracji. A do tego robienie samemu sushi dostarcza wiele radości i całkiem przypadkowo można stworzyć coś naprawdę pysznego :) Podstawą sushi jest ryż i jego odpowienie przygotowanie, musi być kleisty i tworzyć zwartą masę, zwykły biały ryż do tego zupełnie się nie nadaje. Kluczowe jest również nori, czy płaty wodorostów, które spinają nasze kawałki sushi w całość. Natomiast to co "zapakujemy" do środka sushi zależy już tylko od nas :) To była moja pierwsza przygoda z sushi, więc ich kształt pozostawia jeszcze wiele do życzenia, ale myślę, że z czasem nabiorę wprawy, bo na pewno sushi będzię często u mnie gościć :)



SKŁADNIKI ( ok. 45 stuk)

ryż

1,5 szklanki ryżu do sushi
2 szklanki wody
6 łyżek gotowego sosu do ryżu lub octu ryżowego z odrobiną brązowego cukru
1 łyżeczka kurkumy ( opcjonalnie, do części ryżu)

składniki podstawowe

6 płatów nori
czarny sezam
sos sojowy / słodki sos z węgorza ( jest rewelacyjny do sushi!)
2 łyżki wasabi
marynowany imbir

dodatki

100g wędzonego łososia
100g wędzonego halibuta
8 krewetek
6-8 paluszków krabowych

awokado
zielony ogórek
czerwona papryka
mango
rzodkiewka
szczypiorek
majonez

lub inne ulubione dodatki : surowy tuńczyk/ łosoś, ryba maślana, serek kremowy, krewetki w tempusze, pieczony łosoć, tykwa, pędy bambusa, kiełki etc.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Odmierzyć 1,5 szklanki ryżu, przepłukać kiklukrotnie aż woda z mętnej stanie się przezroczysta. Odstawić na 15 min aby ryż się namoczył. Po tym czasie ryż odcedzić. 

2. Przesypać do rondelka i zalać 2 szklankami zimnej wody. Gotować ok 10-12 minut pod przykryciem, mieszając co 2-3 minuty. Jeśli ryż przed końcem gotowania wchłonie całą wodę dodać jeszcze 0,5 sklanki wody. Po 10-12 minutach zdjąc ryż z ognia, wymieszać. Przykryć i odstawić na 15 min aby ryż wchłanął całą wodę.

3. Jeszcze ciepły ryż zmieszać z 6 łyżkami gotowego sosu do ryżu lub octem ryżowym z odrobiną cukru. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

4. Jeśli mamy wasabi w proszku połączyć je z wodą według proporcji podanych na opakowaniu.

5. Ogórka pokroić w długie cienkie paski i usunąć nasiona ( nie obierać). Awokado i mango obrać ze skórki i pokroić w cienkie słupkie - mango i awokado powinny być dojrzałe i miękkie ale na tyle jędrne by zachowywały kształt. Paprykę pokroić w cienkie slupki, rzodkiewkę również.

6. Krewetki zamarynować w sosie sojowym i smażyć lub gotować we wrzącej wodzie ok. 1- 1,5 minuty.

7. Przygotować łososia, halibuta i paluszki krabowe.

8. Na deseczce ułożyć matę bambusową, na macie płat nori. Rozprowadzić zwilżonymi rękoma ryż, zostawiając od góry i od dołu marginesy po ok 2 cm.

9. Mniej więcej w 1/3 wysokości płata nori umieścić ulubione dodatki i zwijać tak aby uzyskać rulon. Gdy będziemy się zbliżać do końca płata, końcówkę należy lekko zwilżyć aby ładnie się skleiła i zamknęłą rulon ( zwijamy w taki sposób aby mata zostawała na zewnątrz). Bardzo ważne jest to żeby układać składniki na całej szerokości płata i nie robić między nimi przerw, wtedy w każdym kawałku sushi będą wszystkie dodatki.

10. Dla każdego naszykować miseczkę z sosem sojowym lub słodkim sosem z węgorza ( jest fenomenlany, jeśli uda Wam się go znaleźć w sklepie z azjatyckimi produktami koniecznie go kupcie). Każdy według własnych preferencji może dodać do sosu sojowego wasabi, aby podkręcić smak sushi. Pomiędzy jedzeniem różnych rodzajów sushi należy oczyścić kubki smakowe zjadajac kawałek marynowanego imbiru.




MAKI Z HALIBUTEM

wędzony halibut
awokado
ogórek zielony
wasabi
majonez

Halibuta uformować w cienkie słupki, ułożyć na ryżu również pozostałe składniki pokrojone w słupki, wzdłuż składników nałożyć cieniutki paseczek wasabi oraz majonezu. Zwinąć i otrzymany rulon pokroić na ok. 8 kawałków.


CALIFORNIA MAKI

łosoś wędzony
paluszki krabowe
ogórek
awokado
majonez
czarny sezam

Na macie ułozyć folię spożywczą. Na foli ułożyć plastry łososia, na niego ryż, a na ryż płat nori. Na płacie nori w miejscu gdzie będziemy układać dodatki rosmarować cienką warstwę majonezu, ułożyć paluszki krabowe, awokado i ogrórka. Zwijać w taki sposób aby folia i mata zostały na zewnątrz. Otrzymany rulon pokroić na ok. 6 kawałków. Posypać czarnym sezamem



MAKI Z KREWETKAMI I SURIMI

4 ugotowane lub usmażone krewetki
2 paluszki krabowe
mango
szczypiorek
wasabi (opcjonalnie)


Krewetki delikatnie rozkroić tak aby były proste ( usunąć ogonki, jeżeli nie zrobiliśmy tego wcześniej). Ułożyć na ryżu, razem z mango, szczypiorkiem. Paluszki krabowe przekroić wzdłuż na pół i ułożyć obok dodatków rozsmarować cienki paseczek wasabi. Zwinąć i pokroić na 8 kawałków.



NAKA MAKI Z ŁOSOSIEM

łosoś wędzony
ogórek zielony
papryka czerwona
ogórek 
awokado
szczypiorek
wasabi

Na ryżu rozsmarować cienką warstwę majonezu i cienki paseczek wasabi, ułożyć kawałki łososia, oraz warzywa pokrojone w słupki. Zwinąć i pokroić na 8 części.





UROMAKI Z ŁOSOSIEM

łosoś wędzony
halibut wędzony
awokado
ogórek
szczypior
majonez
czarny sezam

1/2 łyżeczki kurkum zmieszana z 1 łyżką wody

Odłożyć 3 łyżki ryżu ( tyle ile potrzeba na jedną rolkę) dodać kurkumę zmieszaną z wodą, tak aby uzyskać lekko żółty kolor ryżu. Na macie ułożyć folię spożywczą, na foli rozprowadzić ryż i przykryć go nori. Ułożyć, łososia,, halibuta szczypior, awokado, ogórka i cienki pasek majonezu. Zwinąć w taki sposób aby mata i folia pozostały na zewnątrz. Pokroić na 6 kawałków, posypać czarnym sezamem.


*MAKI NA BOGATO Z KREWETKAMI I HALIBUTEM 

W ostatni rulonie umieściłam składniki, które mi zostały, bo w przyrodzie przecież nic nie może się zmarnować :) Mimo, że w środku roli panuje niezły sajgon, to była naprawdę pyszna.

halibut
krewetki
papryka 
ogórek
awokado
majonez

Ułożyć krewetki i halibuta na ryżu, na nich rozprowadzić cienki pasek majonezu, następnie ułożyć pozostałe skłądniki i zwinąć w rulon. Pokroić w 6 kawałków.


Smacznego! :)

Szkolne śniadania

This entry was posted on 6 wrz 2014 and is filed under ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

4 Responses to “Sushi w pięciu smakach.”

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm sushi wygląda bardzo apetycznie :). Muszę koniecznie wypróbować wszystkie przepisy. Sushi od dawna jest jedną z moich ulubionych przystawek na zimno, które przyrządzam sama w domu. Potrawę serwuję w specjalnych naczyniach, które wchodzą w skład zestawu do sushi https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/naczynia-do-serwowania-potraw/zestawy-do-sushi. Tak podane danie wygląda jeszcze bardziej atrakcyjnie i apetycznie. Polecam zwracać na takie szczegóły uwagę podczas przygotowywania tej potrawy.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dopiero po raz czwarty zrobiłem sushi,wiem ze to bedzie danie popisowe, juz przetestowalem na domownikach, nie odstepuje tym, jakie mozna kupic w resteuracjach,to ich opinia, wiem ze muszę jeszcze popracować nad ryżem gdyż jest on podstawą, a dodatki -skład będę czerpał z tej strony

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja dzis robilam z dziecmi. Super zabawa. Polecam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...