Zupy kremy to jedna z moich kulinarnych miłości :) Nie ważne czy lato, czy zima, zawsze wynajdę składniki na pyszny krem. Tym razem w ruch poszły pomidory, czerwona papryka i czosnek, uprzednio pieczone w soli, pieprzu i świeżych ziołach. Kuchnia podczas pieczenia warzyw wypełnia się cudownym aromatem, który ściąga do niej głodomory :) Uwielbiam zabierać taki "gorący kubek" do pracy i zajadać w porze lunchu.
SKŁADNIKI
1,5 kg dojrzałych pomidorów
3 czerwone papryki
1 główka czosnku
1 szklanka bulionu warzywnego
oliwa z oliwek
świeży tymianek
świeży rozmaryn
sól
pieprz
słodka papryka
cukier
do podania
świeża bazylia
gęsty jogurt (najlepiej grecki lub bałkański)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Pomidory przekroić na połówki ( większe na ćwiartki). Z papryki usunąć gniazda nasienne oraz białe błonki, pokroić na dość duże kawałki. Dużą blaszkę skropić oliwą z oliwek, ułożyć na niej warzywa skórką do dołu. Posypać solą i pieprzem oraz ułożyć między nimi gałązki świeżego tymianku oraz rozmarynu. Pomiędzy warzywa powtykać ząbki czosnku ( nieobrane) i skropić oliwą.
2. Piekarnik nagrzać do 180 stopni wstawić warzywa i piec około 40 min.
3. Upieczone warzywa ostudzić i ściągnąć z nich skórkę.
4. Warzywa wraz z bulionem umieścić w garnku i zblendować na jednolitą masę.
5. Zagotować i przyprawić do smaku solą, pieprzem, papryką słodką i cukrem (moje pomidory były dość słodkie, a mimo to dodałam do nich 2 łyżeczki cukru). Krem wychodzi dość gęsty, jeśli wolicie rzadsze zupy, wystarczy dodać więcej bulionu. Dla fanów mocno czosnkowych dań, polecam wcisnąć do zupy dodatko 2 świeże ząbki czosnku.
6. Nałożyć do miseczek lub kubków. Na wierzchu posypać bazylią i zrobić duży kleks z jogurtu.
Smacznego!
Zupa jest na pewno pyszna i bardzo na czasie. Dziękuję za dodanie przepisu do mojej akcji:)
OdpowiedzUsuńBardzo aromatyczna zupa. Dziękuję za dodanie przepisu do akcji pomidorowej :)
OdpowiedzUsuń