Pełnoziarniste pizzerinki z grzybami i jogurtowym sosem curry.

Pierwszy dzień września to idealny czas na rozpoczęcie grzybowego szaleństwa w kuchni :) Uwielbiam gdy w domu pachnie suszonymi grzybami. W kuchni wiszą nawleczone na sznureczek brązowe leśne kapelusze, a w głowie kłębi się milion pomysłów na ich wykorzystanie. Dziś do głowy przyszedł mi pomysł na pełnoziarniste mini pizze z leśnymi grzybami i genialnym sosem jogurtowym z żółtą pastą curry. Są doskonałe, mięciutkie w środku, chrupiące na zewnątrz, a kremowy sos, leśne grzyby i ser zwieńczone odrobiną świeżej natki pietruszki są prawdziwym rajem dla podniebienia. Koniecznie wypróbujcie, jak tylko w ręce wpadnie Wam trochę świeżych leśnych grzybów, a gwarantuję że zakochacie się w tym przepisie :)

SKŁADNIKI ( 6 pizzerinek)

ciasto


2 szklanki mąki pełnoziarnistej

3/4 szklanki ciepłej wody
1 opakowanie suchych drożdży
1 łyżka cukru
1 łyżeczka płaska soli
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżka oliwy z oliwek


sos

250g jogurtu naturalnego
1 łyżka żółtej pasty curry

2 ząbki czosnku
2 łyżi parmezanu



dodatki

6 dużych leśnych grzybów (borowiki lub podgrzybki będą najlepsze)
1 cebula
sól
pieprz
1 kula mozarelli
ser z niebieską pleśnią
natka pietruszki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Mąkę wymieszać z cukrem, solą, dorożdżami i oliwą. Stopniowo dolewać ciepłą wodę i zagnieść elastyczne ciasto. Oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na conajmniej 30 min.

2. Czosnek drobno posiekać i wymieszać z jogurte, pastą curry i parmezanem. Gotowy sos odstawić, aby smaki się przegryzły.

3. Grzybki pokroić w paski, cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć razem z solą i pieprzem ( grzyby powinny puścić wodę, którą później należy odparować).

3. Z wyrośniętego ciasta uformować 6 małych pizzerinek. Układać na blaszce wyłożónej papierem do pieczenia i skropionej oliwą z oliwek. Posmarować sosem, ułożyć grzybki, pokrojony w kostkę ser z niebieską pleśnią oraz  porwaną na kawałki mozarellę.

4. Piec ok 15-18 min w minimum 220 stopniach. Wyjąć z pieca polać odrobiną sosu z curry i posypać posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!





Grzyby

This entry was posted on 1 wrz 2014 and is filed under ,,,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...