Domowe czekoladki - Reese's white peanut butter cups.

Te cudowne babeczki tak populane w Wiekiej Brytanii, w Polsce wciąż są trudno dostępne, a jeśli na nie trafimy to ceny nie zachęcają do zakupu większej ilości. Ostatnio udało mi się je upolować w sklepie zaopatrzonym w wiele "egzotycznych" poduktów :) Pomyślałam sobie, że stworzenie takich pyszności nie może być aż takie trudne. Zaczęłam pracować nad recepturą i... udało się! Babeczki dzięki białej czekoladzie z zewnątrz są słodkie, a w środku orzechowo- słone dzięki domowemu masłu orzechowemu. Po prostu są obłędne :) Następnym razem przygotuję je z innym rodzajem czekolady, myślę że z mleczną czy gorzką będą równie pyszne, na pewno też poeksperymentuję trochę z nadzieniem :) Jeśli kochacie Reese's koniecznie zróbcie te czekoladki, bo ich smak naprawdę jest bardzo, ale to bardzo zbliżony do oryginału!


SKŁADNIKI (10 czekoladek)

czekoladki

100g białej czekolady
0,5 szklanki orzeszków ziemnych ( trochę masła zostanie np. do kanapek :)
2-3 łyżeczki syropu klonowego/ miodu

dodatkowo

10 mini papilotek do trufelek
pędzelek do smarowania papilotek
orzeszki/cukrowe serduszka do ozdoby (opcjonalnie)


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofali.

2. Przy pomocy pędzelka smarować papilotki dość grubo od wewnątrz roztopioną białą czekoladą. Posmarowane papilotki wstawić do zamrażarki na 10 minut.

3. W tym czasie orzeski umieścić w blenderze i miksować do momentu otrzymania gładkiego masła, dodać miód lub syrop klonowy do smaku. Jeżeli używamy orzeszków niesolonych, koniecznie dodać soli do smaku ( można też użyć gotowego masła orzechowego).

4. Papilotki z zastygniętą czekoladą napełnić masłem orzechowym zostawiając kilka milimetrów od góry. Wstawić na 10 minut do zamrażarki.

5. Wyjąć papilotki z zamrażarki i przy pomocy pędzelka na wierzchu rozsmarować białą czekoladę, tak aby przykryła całe nadzienie. Można ozdobić czekoladki orzeszkami lub innymi cukrowymi ozdobami. Włożyć do zmarażarki na conajmniej 15 min ( najlepiej na godzinę). Jeśli czekoladki będą zbyt krótko w zamrażarce mogą się zniszczyć przy odrywaniu papilotek.

6. Wyjąć czekoladki z zamrażarki, usunąć papilotki i zajadać :)

Smacznego!





This entry was posted on 4 wrz 2014 and is filed under ,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

3 Responses to “Domowe czekoladki - Reese's white peanut butter cups. ”

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...