Dziś klasyka, czyli puszyste amerykańskie naleśniki, które smaży się na suchej patelni i tradycyjnie podaje z dużą ilością syropu klonowego. W domu bardzo je lubimy zwłaszcza z kremowym serkiem, owocami i miodem, są idealne na leniwe śniadanie :)
SKŁADNIKI (ok. 12 sztuk)
1 szklanka mąki pszennej
1 jajko
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru
1/4 łyżeczki soli
3/4 szklanki mleka
1/4 szklanki oleju lub roztopionego masła
dodatkowo
syrop klonowy
maliny/jeżyny/borówki/banany/truskawki
nutella,jogurt, serek kremowy etc.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Mąkę przesiać do miseczki, dodać cukier, proszek do pieczenia oraz sól i dokładnie wymieszać.
2. W drugiej miseczce wymieszać mleko, olej i jajko.
3. Przy pomocy trzepaczki połączyć mokre składniki z suchymi ( ciasto będzie dosć gęste).
4. Przy pomocy łyżki lub niedużej chochli formować pancakes'y i smażyć na suchej patelni na złoto brązowy kolor. Jeśli ciasto będzie zbyt mocno przywierało do patelni, dodać do ciasta więcej oleju.
5. Podawać z syropem klonowym i ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Moje ulubione :-)
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie i pewnie tak samo smakują :) Uwielbiam wszelkie naleśniki szczególnie w sobotnie poranki, gdy nikomu nie chce się szybko opuszczać łóżka. :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, http://lirycznyzakatek.blogspot.com
Dokładnie :D
Usuń