Amerykańskie pancakes.

Dziś klasyka, czyli puszyste amerykańskie naleśniki, które smaży się na suchej patelni i tradycyjnie podaje z dużą ilością syropu klonowego. W domu bardzo je lubimy zwłaszcza z kremowym serkiem, owocami i miodem, są idealne na leniwe śniadanie :)


SKŁADNIKI (ok. 12 sztuk)

1 szklanka mąki pszennej
1 jajko
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru
1/4 łyżeczki soli
3/4 szklanki mleka
1/4 szklanki oleju lub roztopionego masła

dodatkowo

syrop klonowy
maliny/jeżyny/borówki/banany/truskawki
nutella,jogurt, serek kremowy etc.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Mąkę przesiać do miseczki, dodać cukier, proszek do pieczenia oraz sól i dokładnie wymieszać.

2. W drugiej miseczce wymieszać mleko, olej i jajko. 

3. Przy pomocy trzepaczki połączyć mokre składniki z suchymi ( ciasto będzie dosć gęste).

4. Przy pomocy łyżki lub niedużej chochli formować pancakes'y i smażyć na suchej patelni na złoto brązowy kolor. Jeśli ciasto będzie zbyt mocno przywierało do patelni, dodać do ciasta więcej oleju.

5. Podawać z syropem klonowym i ulubionymi dodatkami.

Smacznego!






Różowe wrześniowe śniadanie

This entry was posted on 2 wrz 2014 and is filed under ,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

3 Responses to “Amerykańskie pancakes.”

  1. Wyglądają pysznie i pewnie tak samo smakują :) Uwielbiam wszelkie naleśniki szczególnie w sobotnie poranki, gdy nikomu nie chce się szybko opuszczać łóżka. :)
    Pozdrawiam, http://lirycznyzakatek.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...