Pyszna salsa z pomidorów malinowych i mango, cudownie słodka, jednocześnie pikantna i lekko kwaśna od octu ryżowego. Niezwykle kolora i przykuwająca uwagę na stole. Pasuje do kurczaka, steka, krewetek czy pieczonej ryby. Konieczie wypróbujcie przepis :)
SKŁADNIKI
1/2 dojrzałego mango
2 pomidory malinowe
1 szalotka
1/2 papryczki jalapeno
1 ząbek czosnku
10 listków świeżej bazylii
5 gałązek natki pietruszki
2 łyżk octu ryżowego
1/4 łyżeczki przyprawy 7 smaków pieprzu lub pieprzu cayene
1/2 łyżeczki brązowego cukru ( opcjonalnie, gdyby mango nie było dostatecznie słodkie)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Pomidory dokładnie umyć i przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski i następnie w kostkę.
2. Mango obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
3. Z papryczki usunąć pestki i pokroić w drobniutką kosteczkę.
4. Szalotkę i czosnek drobno posiekać.
5. Bazylię i natkę posiekać.
6. Wszystkie skłądniki umieścić w miseczce doprawić octem ryżowym, pieprzem oraz cukrem.
Smacznego!
Musiała być pyszna, sama w sobie, nie tylko jako dodatek ;) Pozdrawiam i dziękuję za udział w akcji.
OdpowiedzUsuń