Rozmarynowe ziemniaczki, marchewki i pietruszki.

Mam dziś dla Was fantastyczny przepis na pieczone warzywa, można się w nich zakochać od pierwszego kęsa :) Cudownie pachną rozmarynem i cząbrem, są mięciutkie wręcz rozpływają się w ustach. Stanowią przepyszny dodatek do dania głównego. Można też użyć selera, topinambura, jarmużu, dyni, czy buraków. 



SKŁADNIKI (2-3 porcje)

3 duże ziemniaki
1 duża marchewka
1 duża pietruszka

3-4 gałązki świeżego rozmarynu
1 łyżeczka cząbru
1 łyżeczka soli
3-4 łyżki oliwy z oliwek
krem/ ocet balsamiczny


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Warzywa dokładnie wyszorować ( nie trzeba obierać ze skórki) pokroić w plasterki o zbliżonej wielkości i grubości ok 3-5 mm. 

2. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i skropić oliwą. Posypać połową cząbru i soli. Ulożyć warzywa i posypać resztą cząbru i soli. Posypać listkami świeżego rozmarynu.

3. Marchewki i pietruszki dodatkowo można skropić octem/kremem balsamicznym

4. Piecz 20 minut w temperaturze 200 stopni. Po tym czasie przekręcić warzywa na druga stronę i piec jeszcze 10 minut. Na ostatnie 5 minut pieczenia włączyć opcję grill i pilnować aby warzywa się nie spaliły, a jedynie delikatnie zezłociły.

5. Upieczone warzywa wyłożyć na talerz skropić kremem balsamicznym i podawać same lub jako dodatek do dania głównego.

Smacznego!



Warzywa psiankowate 2014

This entry was posted on 6 wrz 2014 and is filed under ,,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

4 Responses to “Rozmarynowe ziemniaczki, marchewki i pietruszki.”

  1. Pyszne pieczone warzywa. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za zaproszenie, już dołączam :)

      Usuń
    2. To ja dziękuję ;) I zapraszam do dodania kolejnych przepisów, choć czasu już mało, bo akcja kończy się jutro.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...