Mam dziś dla Was fantastyczny przepis na pieczone warzywa, można się w nich zakochać od pierwszego kęsa :) Cudownie pachną rozmarynem i cząbrem, są mięciutkie wręcz rozpływają się w ustach. Stanowią przepyszny dodatek do dania głównego. Można też użyć selera, topinambura, jarmużu, dyni, czy buraków.
SKŁADNIKI (2-3 porcje)
3 duże ziemniaki
1 duża marchewka
1 duża pietruszka
3-4 gałązki świeżego rozmarynu
1 łyżeczka cząbru
1 łyżeczka soli
3-4 łyżki oliwy z oliwek
krem/ ocet balsamiczny
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Warzywa dokładnie wyszorować ( nie trzeba obierać ze skórki) pokroić w plasterki o zbliżonej wielkości i grubości ok 3-5 mm.
2. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i skropić oliwą. Posypać połową cząbru i soli. Ulożyć warzywa i posypać resztą cząbru i soli. Posypać listkami świeżego rozmarynu.
3. Marchewki i pietruszki dodatkowo można skropić octem/kremem balsamicznym
4. Piecz 20 minut w temperaturze 200 stopni. Po tym czasie przekręcić warzywa na druga stronę i piec jeszcze 10 minut. Na ostatnie 5 minut pieczenia włączyć opcję grill i pilnować aby warzywa się nie spaliły, a jedynie delikatnie zezłociły.
5. Upieczone warzywa wyłożyć na talerz skropić kremem balsamicznym i podawać same lub jako dodatek do dania głównego.
Smacznego!
pycha:)
OdpowiedzUsuńPyszne pieczone warzywa. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za zaproszenie, już dołączam :)
UsuńTo ja dziękuję ;) I zapraszam do dodania kolejnych przepisów, choć czasu już mało, bo akcja kończy się jutro.
Usuń