Pizza na pożegnanie lata z cukinią i pomidorami malinowymi.

Nie ma co owijać w bawełnę, maliny się kończą, w lesie coraz więcej grzybów, a wieczorem na dwór można wyjść tylko w ciepłej bluzie. To znak, że jesien już za pasem. Za chwilę w kuchni będzie królowała dynia, grzyby i korzenne przyprawy. Ale to za chwilę :) Teraz jeszcze cieszę się ostatkami lata i zajadam malinowe pomidory na przemian ze śliwkami. A cukinię przerabiam na przetwory...
I słodkie pomidory, i zielona cukinia świetnie smakują na cienkiej pizzy z aromatycznym sosem. W dodatku udało mi się zdobyć mąkę typ 00, która jest przeznaczona do wypieku pizzy. Dzięki niej oraz odpowiednim proporcjom wody, soli i cukru ciasto jest cieniutkie, kruche idealne do lekkiej pizzy. Wypróbujcie koniecznie :)


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

ciasto (3 średnie pizze)

2,5 szklanki mąki typu 00 - najbardziej zbliżona do niej będzie mąka typu 550
1,5 szklanki ciepłej wody
1 opakowanie suchych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyzeczka soli
1 łyżka oliwy z oliwek

sos

300 ml passaty pomidorowej
5 gałązek świeżego tymianku
1 łyżeczka suszonego oregano
2 ząbki czosnku
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżeczka cukru
sól i pieprz do smaku

dodatki

cukinia
pomidor malinowy
czerwona papryka
czarne oliwki
mozarella parmezan

po upieczeniu : prosciutto i listki świeżej bazylii


sos curry

4 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka żółtej pasty curry 
1 płaska łyżeczka sproszkowanego curry 
1/2 łyżeczki pieprzu czosnkowego


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Mąkę, cukier, sol i drożdże oraz oliwę wymieszać. Dodać wodę i zagnieść elastyczne ciasto. Uformować kulę, oprószyć mąką, przykryść ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 40 minut.

2. Passatę ze wszystkimi przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem zagotować, a następnie gotować na wolnym ogniu 10-15 min, aż sos się zredukuje i smaki wzajmenie przenikną.

3. Ciasto podzielić na trzy części. Z każej uformować placek i rozciągnąć go na delikatnie natłuszczonej oliwą blaszcze. Rozsmarować warstwę sosu. Ułożyć cienko ser, następnie dodatki i znowu ser. Piec ok. 15 minut w temperaturze minimum 220 stopni.

4. Po upieczeniu dodać prosciutto i listki bazylii. Pizza świetnie smakuje z jogurtowym sosem curry.

Smacznego!



Warzywa psiankowate 2014

This entry was posted on 9 wrz 2014 and is filed under ,,,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

2 Responses to “Pizza na pożegnanie lata z cukinią i pomidorami malinowymi.”

  1. Wygląda bosko. Normalnie ślinię się na jej widok :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) W takim razie nie pozostaje nic innego jak ją upiec :D

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...