Biała nutella z nerkowców

To pyszne mleczno - orzechowe smarowidło do kanapek, herbatników, czy naleśników, to zdecydowanie mój najulubieńszy przepis w ostatnim czasie :) Biała nutella łączy w sobie smak delikatnych nerkowców, aromatycznej wanilii i mleka w proszku, dzięki któremu masa ma ten wspaniały mleczny smak. Każdy łasuch powinien jej spróbować, gwarantuję że nie zawiedzie się jej smakiem. Ale uważajcie, bo jest niesamowicie uzależniająca. A w połączeniu z truskawkami to istne niebo!





SKŁADNIKI (1 mały słoiczek)

  • 1 szklanka nerkowców 
  • 1 łyżka miodu o delikatnym smaku/ksylitolu/syropu z agawy
  • 3-4 łyżki mleka w proszku
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego (opcjonalnie)
  • 50-80 ml mleka laskowego (lub wody)
  • 1 łyżka domowego ekstraktu waniliowego lub 1 łyżeczka pasty waniliowej


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Orzechy nerkowca umieszczamy w blenderze i miksujemy na masło. Jeśli na początku blender będzie miał problem z okiełznaniem orzechów dodajemy łyżkę oleju. Kiedy orzechy zmienią się w masło dodajemy do nich wanilię oraz miód/ksylitol i dalej miksujemy.
  2. Następnie dosypujemy mleko w proszku i dolewamy mleko laskowe lub wodę, miksujemy aż do uzyskania gładkiego kremu. W razie potrzeby dolewamy więcej mleka laskowego (lub wody).
  3. Przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce do 7 dni, choć myślę że do tego czasu nie doczeka :)
Smacznego!




Domowy Wyrób

This entry was posted on 28 kwi 2015 and is filed under ,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

25 Responses to “Biała nutella z nerkowców”

  1. Wygląda genialnie i pewnie tak smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  2. O matulu! Dziękuję za przepis! :) To musi być niesamowicie smakowite! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. jak już widzę krem z nerkowców to muszę stąd uciekać, bo zaraz pójdę do sklepu, zrobię i zjem cały na raz! obłęd!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też miałam problem z tym, żeby nie zjeść całego od razu :D

      Usuń
  5. nie spotkałam się z takim kremem, ale muszę przyznać że pomysł znakomity :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. coś innego niż te kremy sklepowe :)

      Usuń
  6. Genialny przepis, a te truskawy- mniam!;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Truskawy cudownie przełamują słodycz :)

      Usuń
  7. Niebo! A jak by tak dodać jeszcze wiórek kokosowych....mmmm :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciekawy pomysł, kokosy uwielbiam <3

      Usuń
  8. wow! no pysze rozwiązanie! Dla mnie bomba!

    OdpowiedzUsuń
  9. Fuj, nutella to tylko czarna :)
    Pozdrawiam,
    fit-healthylife.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może jednak warto spróbować żeby się przekonać :D

      Usuń
  10. oooooo muszę koniecznie spróbować! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...