Sezon na domowe lody uważam za oficjalnie otwarty :) Na pierwszy ogień poszły błyskawiczne lody truskawkowe, do których przygotowania potrzeba tylko mrożonych truskawek, mascarpone ( w wersji bardziej rozpustnej) lub jogurtu greckiego (w wersji zdrowszej) i ulubionego słodzidełka. Pięć minut i gotowe :)
- 400g mrożonych truskawek
- 150g mascarpone lub jogurtu greckiego
- 2 łyżki ksylitolu/cukru
dodatkowo
- 6 wafelków do lodów
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Wszystkie składniki umieszczamy w wąskim i wysokim naczyniu i przy pomocy blendera miksujemy na gładką masę.
- Przy pomocy łyżki lub szpatułki nakładamy lody do wafelków i podajemy. Lody należy zjeść od razu, nie powinno się ich mrozić, z uwagi na użycie mrożonych owoców, które w trakcie miksowania uległy już częściowemy rozmrożeniu.
Smacznego!
Wspaniały pomysł. Gdy nadejdzie sezon na truskawki na pewno go wykorzystam;)
OdpowiedzUsuńJa też już nie mogę się doczekać naszych polskich słodkich prawdziwych truskawek:)
UsuńZjadłabym takie lody :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
fit-healthylife.blogspot.com
są naprawde pyszne, polecam :)
Usuń