Popękany chlebek z octem

Ocet i chleb? Brzmi nieco dziwnie, ale ocet dodany w niewielkiej ilości sprawia, że chleb pieczony na drożdżach ma delikanty posmak, o wiele bardziej skomplikowanego, pieczywa wypiekanego na zakwasie. Nie bójcie się tego połączenia, octu w ogóle nie czuć, a chlebek w środku jest po prostu cudowny :) To jest idealny przepis dla początkujących, wystarczy wykonać wszystkie czynności punkt po punkcie i w domu będzie pięknie pachniało domowym pieczywem z chrupiącą skórką i cudownie mięciutkim środkiem. Chlebek najlepiej smakuje jeszcze ciepły z prawdziwym masłem, poezja! :)

SKŁADNIKI (1 spory bochenek)

  • 500g mąki pszennej ( nie musi być chlebowa)
  • 350 ml letniej wody
  • 1 opakowanie suchych drożdży lub 25g świeżych
  • 1 łyżka octu
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1 płaska łyżka cukr


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


  1. Mąkę wymieszać z solą, cukrem, drożdżami instant oraz octem, następnie powoli wlewać wodę i zagnieść elastyczne ciasto (jeśli korzystamy ze świeżych drożdży przygotowujemy rozczyn z cukru i wody i wlewamy go do reszty składników).
  2. Ciasto jest dość luźne, należy oprószyć je mąką i odstawić na ok 1h do wyroścnięcia (ciasto powinno podwoić objętość).
  3. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Wstawić do niego naczynie żaroodporne i nagrzewać przez 15-20 min. Naczynie musi być mocno rozgrzane (dzięki temu chlebek nie przywrze do naczynia i po upieczeniu ładnie wyjdzie z formy).
  4. Gdy naczynie będzie gorące, wyjąć z piekanika i ostrożnie zsunąć do niego ciasto. Przy pomocy noża można zrobić na nim delikatne nacięcia (nie jest to konieczne). Naczynia nie trzeba niczym smarować ani wysypywać dodatkowo mąką.
  5. Naczynie przykryć pokrywką i piec przez 30 min. Po tym czasie ściągnąć pokrywkę i piec kolejne 20-30 min (w zależnosci od piekarnika).
  6. Naczynie z chlebkiem wyciągnąć z pieca odczekać kilka minut i wyjąć chlebek z naczynia ( powinien wyskoczyć bez żadnego problemu). Dobrze upieczony chlebek uderzony od spodu wydaje pusty dźwięk. Najlepiej smakuje tego samego dnia, a już w ogóle, w ogóle najlepszy jest jeszcze lekko ciepły z prawdziwym masłem :)
Smacznego!



This entry was posted on 13 lis 2014 and is filed under ,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

5 Responses to “Popękany chlebek z octem”

  1. Hmm to dzięki naczyniu zaroodpornemu takie pęknięcia cudowne? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poziome pęknięcia (4) to zasługa delikatnych nacięć nożem, natomiast pionowe zrobiły się same. Myślę, że to teżw dużej mierze zasługa sposobu pieczenia, czyli włożenia do mocno nagrzanego naczynia, pieczenia pod przykryciem,a dopiero potem przypiekania skórki. Przepis mam od niedawna, piekłam go już kilka razy, zawsze postępuję według powyższej instrukcji i tak cudownie pęka :)

      Usuń
  2. W życiu bym na dodanie octu do chleba nie wpadła. Wypróbuję ten patent :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam wczoraj piekłem pierwszy raz z żoną zjedliśmy go był bardzo dobry super smakuje z swojskim smalczykiem, dziś piekę następny, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...