Jeden z najlepszych serników jakie jadłam! Fantastycznie pomarańczowy dzięki dyniowemu pure, aromatyczny dzięki wanilii, cynamonowi gałce muszkatałowej, aksamitny, kremowy i delikatny dzięki... kremowym serkom kanapkowym apetina :) Można powiedzieć, że to taki trochę oszukany sernik, bo bez prawdziwego twarogu, ale gwarantuje że nikt się nie pozna, bo smak jest tak rewelacyjny, że jedyne pytanie jakie nasuwa się podczas jego jedzenia to "ciekawe czy zostanie dla mnie jescze jeden kawałek" :) Koniecznie wypróbujcie, bo jest bardzo prosty, szybki i oryginalny :)
SKŁADNIKI ( tortownica o średnicy 24 cm)
spód
- 150g herbatników
- 100g masła
masa serowo dyniowa
- 500g serka naturalnego apetina
- 1 szklanka dyniowego pure ( dynię należy upieć w piekarniku do miękkości i zmiksować)
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 cukry wanilinowe lub 2 łyzki cukru z prawdziwą wanilią
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa serowa
- 100g serka naturalnego apetina
- 1 żółtko
- 1 cukier wanilinowy lub 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Herbatniki pokruszyć jak najdrobniej, najłatwiej zrobić to przy pomocy blendera. Masło roztopić i wymieszać z herbatnikami, tak aby uzyskać konsystencję mokrego piasku.
- Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać pokruszonymi herbatnikami z masłem, delikatnie docisnąć masę dłonią i wygładzić jej powierzchnię. Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 stopni.
- W jednym naczyniu umieścić serki kremowe, brązowy cukier oraz cukier waniliowy i zmiksować na puszystą masę. Dodać pure z dyni i dalej miksować. Kiedy masa będzie jednolita dodać mąkę, cynamon, gałkę oraz proszek do pieczenia. Zmiksować. Na koniec dodać jajka i krótko zmiksować. Wyłożyć na herbatniki.
- Serek kremowy zmiksować z cukrem waniliowym na gładką masę. Dodac żółtko i krótko zmiksować. Przy pomocy łyżki na masie dyniowej zrobić kleksy z masy serowej.
- Patyczkiem do szaszłyków narysować esy floresy na serniku (dzięki temu kleksy staną się bardziej fikuśne i stworzą ładne wzory na pomarańczowym serniku).
- Piec 30 minut w temperaturze 170 stopni. Po tym czasie boki powinny być upieczone, środek może się lekko trząść. Odstawić do całkowitego wystudzenia, sernik wtedy stężeje.
Mmm, wygląda fantastycznie :) Takiemu cudowi bym się nie oparła :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie różni się od tradycyjnych ciężkich serników, jest nieco lżejszy i bardzo bardzo kremowy, naprawdę polecam! :)
Usuń