Piernik Staropolski / przygotowanie ciasta dojrzewającego

Piernik staropolski, czyli wszystko to, co w pierniku najlepsze :) Jego przygotowanie wymaga przede wszystkim cierpliwości i składa się z kilku etapów. Pierwszy z nich będzie tematem tego wpisu i jest to zagniatanie ciasta, które następnie musi leżakować minimum 4 tygodnie w chłodnym miejscu. Kiedy ciasto dojrzeje, należy je upiec na około tydzien przed świętami i dać mu kilka dni na zmięknięcie, a na 2-3 dni przed wigilią ciasto należy przełożyć ulubioną masą i oblać pyszną czekoladą, ale o tym później... :) Myślę, że jeśli choć raz go przygotujecie, to wpisze się w Wasze świąteczne menu na wiele, wiele lat :) Przepis pochodzi z tej strony. Lekko go zmodyfikowałam poprzez odjęcie cukru i dodanie jeszcze odrobiny aromatycznych przypraw :)


SKŁADNIKI

  • 500g miodu o łagodnym smaku ( akacjowy, lipowy, wielokwiatowy)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kg mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki sody
  • 250g masła
  • 125 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 80g przyprawy do piernika ( 2 opakowania)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej
  • 1/2 łyżeczki imbiru

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Miód, cukier oraz masło rozpuścić w rondelku z grubym dnem. Całość podgrzewamy do momentu aż cukier się całkowicie rozpuści. Studzimy, masa nie musi być zupełnie zimna, powinna być lekko ciepła, ale nie może być gorąca.
  2. W dużym naczyniu ( miska, garnek, makutra) umieścić mąkę, przyprawę do piernika oraz pozostałe przyprawy i sól. W letnim mleku rozpuścić sodę.
  3. Do suchych składników dodać masę miodowo- maślaną, mleko z sodą oraz jajka. Całość dokładnie wymieszać i wyrobić. Można to zrobić przy pomocy miksera/ haka do wyrabiania ciasta drożdżowego lub przy pomocy drewnianej łyżki. Wszystkie skłądniki muszą się dokladnie połączyć i nie mogą pozostać żadne grudki.
  4. Tak przygotowane ciasto przekładamy do glinanego/kamionkowego lub szklanego naczynia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 4-5 tygodni w zimne miejsce. Może być to lodówka, piwnica, garaż etc. Ciasto jest bardzo luźne, ale przez czas dojrzewania zgęstnieje.




This entry was posted on 14 lis 2014 and is filed under ,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...