Domowa bombonierka / czekoladki z herbatą matcha

Połowa listopada już za nami, coraz mniej dni do grudnia. A początek grudnia to wiadomo- Mikołajki :) Co roku z tej okazji przygotowuję słodkie podarunki dla bliskich, staram się aby co roku było to coś nowego, zaskakującego i jak zawsze pysznego :) Jednym z prezentów, który każdy łakomczuch przyjmie z chęcią  to bombonierka. Ale po co kupować, gotową skoro sto razy lepszą można zrobić samemu? :) Jakiś czas temu pokazałam Wam pyszne czekoladki nadziane masłem orzechowym i oblane białą czekoladą, które mogą być wspaniałym elementem bombonierki, ale wiadomo, że im więcej słodkich smaków skrywa pudełeczko tym lepiej :) Dlatego w najbliższych dniach podam Wam kilka pomysłów na domowe czekoladki, którymi na pewno zaskoczycie swoich bliskich :) Nie martwcie się jeśli nie macie formy do czekoladek, bo równie piękne pralinki można wyczarować bez niej, wystarczy mocno schłodzić nadzienie formować z niego kule, zamrozić je i maczać w roztopionej czekoladzie. Efekt też jest wspaniały. Czekoladki, które Wam dziś proponuję mają dość nietypowy smak, bo głównym nośnikiem smaku jest w nich japońska herbata matcha. Jest to sproszkowana zielona herbata, która nadaje słodkościowm nieco orientalnego, z odrobiną goryczy, w każdym razie bardzo oryginalnego smaku. Na pewno przypadną do gustu poszukiwaczom nietuzinkowych słodkości :)


SKŁADNIKI (10 sztuk)


nadzienie

  • 1/2 tabliczki białej czekolady
  • 4 łyżki mascarpone
  • 1 kopiasta łyżęczka hernaty matcha

skorupka

  • 1/3 tabliczki mlecznej czekolady
  • 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1-2 łyżki oleju roślinnego lub roztopionego masła



SPOSÓB PRZYGOTOWANIA




  1. Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofali (uważać żeby nieprzypalić!). Czekoladę lekko przestudzić i przy pomocy łyżki połączyć z mascarpone i zieloną herbatą. Skladniki powinny się idelanie połączyć tworząć gładką masę.
  2. Silikonową formę do czekoladek włożyć do zamrażarki. W tym czasie mleczną i gorzką czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub mikrofali. Gdy czekolada będzie płynna dodać olej lub roztopione masło (dzięki temu skorupka czekoladek nie bedzie taka twarta, jest to ważne zwłaszcza gdy używamy gorzkiej czekolady).
  3. Foremkę na czekoladki wyjąć z zamrażarki. Przt pomocy pędzelka smarować wewnątrz czekoladkowe formy. Bardzo waże jest to, aby w żadnym miejsu przez czekoladę nie prześwitywała foremka, bo wtedy czekoladki popękają przy wyjmowaniu i dziurkami może wychodzić nadzienie. Warstwa czekolady powinna być 2-3 milimetrowa. Jeśli czekolada spływa i nie pokrywa równomiernie ścianek najlepiej wstawić foremkę na kilka minut do zamrażarki. Wyjąć i powtórnie pomalować, tam gdzie zostały niedoskonałości. Wstawić ponownie do zamrażarki na 5-10 minut.
  4. Tak przygotowane czekoladki wypełnić nadzieniem, zostawiająć przy tym 2-3 mm od góry. Włożyć do zamrażarki na 10 min.
  5. Ciemną czekoladę podgrzać jeśli stężała zbyt bardzo. Przy pomocy pędzelka rozprowadzzić na nadzieniu czekoladę "zamykająć" tym samym czekoladki (po to zostawialiśmy 2-3mm). Gotowe czekoladki wstawić na 1h do lodówki (wtecy mamy pewność, że ładnie wyją z foremek i nie połamią się)
  6. Czekoladki po wyjęciu z lodówki dobrze jest zostawić w temperaturze pokojowej na około godzinę, żeby czekolada troszkę zmiękła. Tak przygotowane słodkości można zapakować w pudełeczko, ozdobną folię i podarować bliskim lub po prostu zjeść :)

METODA BEZ FOREMEK

Nadzienie do czekoladek chłodzimy w lodówce, kiedy masa stężeje i stanie się plastyczna, przy pomocy łyżki i dłoni formujmey kuleczki. Układamy np. w płaskim pudełku wyłożonym papierem do pieczenia i wkłądamy do zamrażarki na 30 min. Czekoladę do skorupki roztapiamy jak powyżej. Zamrożone czekoladki nadziewamy na wykałaczkę, patyczek do szaszłyka lub widelec i maczamy w czekoladzie. Trzymamy chwilę nad naczyniem z czekoladą aby nadmiar polewy skapnął. Układamy na papierze do pieczenia i wkłądamy do lodówki. Dalej postępujemy w ten sam sposób :)

Smacznego!




Prezenty na Mikołajki

This entry was posted on 17 lis 2014 and is filed under ,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

7 Responses to “Domowa bombonierka / czekoladki z herbatą matcha ”

  1. Fantastyczne! Na pewnp sprawdzą się jako udany prezent :) Dziękuję za udział w akcji Prezenty na Mikołajki ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Spróbowałabym takiej wyjątkowej czekoladki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jako herbaciara będę musiała koniecznie spróbować, bardzo apetyczne, pozdrawiam. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. sprawdzą się na babskim wieczorze idealnie :D Uwielbiam takie proste, smaczne i niedrogie przepisy. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie to ja bym zjadła sama :D nie no podzieliłabym się z bliskimi :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Interesujący przepis, z tego co widzę, to sporym zainteresowaniem cieszy się obecnie matcha herbata. Znalazłam ostatnio dobrze zaopatrzony sklep z herbatami, w którym zakupiłam właśnie ten zdrowy, sypki proszek. Lekko słodkawy smak matcha bardzo przypadł mi do gustu, w niedalekiej przyszłości z pewnością wykorzystam go do przyrządzenia deseru.

    OdpowiedzUsuń
  7. Twoje pralinki zrobiły na mnie niesamowite wrażenie, wyglądają jak z najlepszej manufaktury czekolady! Niestety ja nie mam takiego talentu ale lubię, kiedy moja rodzina zajada się słodkościami domowej roboty, dlatego korzystam z przepisów na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/
    Mam wtedy pewność, że moja rodzinka może delektować się pysznymi, domowymi smakołykami. Serdecznie polecam!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...