Dziś bardzo lekkie i smaczne danie. Niby nic takiego, tylko ryba i puree... ale smak jest naprawdę nietuzinkowy. Delikatny pstrąg pieczony w całości z mnóstwem pyszności w "brzuszku" :) A do tego pure z jabłek i selera z nutą chrzanu. Pyszności! :)
rozmarynowo-lawendowy pstrąg
- 4 pstrągi
- 1 cytryna
- 4 ząbki czosnku
- 4 gałązki rozmarynu
- 1 łyżeczka suszonej lawendy spożywczej lub soli lawendowej
- biały pieprz
- sól
- 4 łyżeczki masła
pure jabłkowo- chrzanowe
- 1 spory korzeń selera ( jabłka i seler powinny być w stosunku 1:2)
- 2 duże jabłka
- 1 łyżeczka chrzanu lub wasabi
- 1-2 łyżki śmietany
- 1 jajko
- sól, pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Pstrągi dokładnie umyć i osuszyć. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Pstrągi natrzec solą z obu stron i ułożyć na papierze. Do brzuszka każdej ryby włożyć : gałązkę rozmarynu, rozgnieciony ząbek czosnku, dwie cząstki (ósemki) cytryny, szczyptę lawendy ( soli lawendowej), sól i biały pieprz do smaku oraz łyżeczkę masełka.
- Selera pokroić w kostkę i ugotować w osolonej wodzie. Gdy seler zacznie mięknąć do selera dołożyć obrane i pokrojone w grubą kostkę jabłka. Ugotować do miękkości.
- Odlać wodę, dodać chrzan oraz śmietanę i zmiksować. Dodać do smaku sól i pieprz, na koniec jajko i dalej blendować.
- Do kokilek nałożyć puree i zapiekać około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Razem z puree wstawić do piekarnika nagrzanego na 15-20 minut.
- Podawać z ulubioną sałatką.