Lawendowo- rozmarynowy pstrąg z jabłkowo- chrzanowym puree

Dziś bardzo lekkie i smaczne danie. Niby nic takiego, tylko ryba i puree... ale smak jest naprawdę nietuzinkowy. Delikatny pstrąg pieczony w całości z mnóstwem pyszności w "brzuszku" :) A do tego pure z jabłek i selera z nutą chrzanu. Pyszności! :)



SKŁADNIKI


rozmarynowo-lawendowy pstrąg

  • 4 pstrągi
  • 1 cytryna
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 gałązki rozmarynu
  • 1 łyżeczka suszonej lawendy spożywczej lub soli lawendowej
  • biały pieprz
  • sól
  • 4 łyżeczki masła

pure jabłkowo- chrzanowe

  • 1 spory korzeń selera ( jabłka i seler powinny być w stosunku 1:2)
  • 2 duże jabłka
  • 1 łyżeczka chrzanu lub wasabi
  • 1-2 łyżki śmietany
  • 1 jajko
  • sól, pieprz


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


  1. Pstrągi dokładnie umyć i osuszyć. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Pstrągi natrzec solą z obu stron i ułożyć na papierze. Do brzuszka każdej ryby włożyć : gałązkę rozmarynu, rozgnieciony ząbek czosnku, dwie cząstki (ósemki) cytryny, szczyptę lawendy ( soli lawendowej), sól i biały pieprz do smaku oraz łyżeczkę masełka. 
  2.  Selera pokroić w kostkę i ugotować w osolonej wodzie. Gdy seler zacznie mięknąć do selera dołożyć obrane i pokrojone w grubą kostkę jabłka. Ugotować do miękkości.
  3. Odlać wodę, dodać chrzan oraz śmietanę i zmiksować. Dodać do smaku sól i pieprz, na koniec jajko i dalej blendować.
  4. Do kokilek nałożyć puree i zapiekać około 15 minut w  temperaturze 180 stopni. Razem z puree wstawić do piekarnika nagrzanego na 15-20 minut.
  5. Podawać z ulubioną sałatką.
Smacznego!



This entry was posted on 11 lis 2014 and is filed under ,,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...