Wielu z Was pewnie nie lubi zup mlecznych, często kojarzą się z koszmarami z dzieciństwa. A kasza manna owiana jest szczególnie niechlubną opinią. Według mnie zupełnie niesłusznie. Kasza manna jest bardzo wdzięcznym produktem, z którego można wyczarować pyszne śniadania i desery. Co powiecie na waniliowy pudding ze świeżymi owocami? :) Zaręczam, że zdecydowana większość nawet nie pomyśli, że jest tam kasza manna. Za równo małe jak i duże łakomczuchy wcinają ze smakiem kaszę manną w tej postaci :)
- 250 ml mleka
- 3 pełne łyżki kaszy manny
- 2 łyżki cukru waniliowego ( można dodać więcej lub częściowo zastąpic zwykłym)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego ( można pominąć)
- szczypta cynamonu
dodatkowo
- 1 owoc granatu
- konftura poziomkowa ( lub inna ulubiona)
- świeża mięta do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Odlać 1/3 szklankę mleka i wymeszać ją z kaszą manną. Pozostałe mleko zagotować razem z cukrem.
- Do gotującego mleka dodać kaszę manną wraz z pozostałym mlekiem. Gotować kilka minut aż do zgęstnienia kaszki.
- Doprawić cynamonem (cudowanie zaostrzy smak kaszki, dzięki czemu nie będzie mdła) i ekstraktem z wanilii. Odstawić do wystudzenia. Następnie przy pomocy miksera przez kilka minut miksujemy kaszkę tak aby stała się puszystym puddingiem.
- Na schłodzony pudding wyłożyć konfiturę oraz owoce granatu. Można udekorować miętą.
Przepis bierze udział w konkursie, w którym można wygrać książki autorki bloga Moje Wypieki - Doroty Świątkowskiej.
niejadkiem nie jestem,ale tą pyszną kaszkę bym zjadła!
OdpowiedzUsuńPychotka :)
OdpowiedzUsuńJeszcze do niedawna nakłonienie mojej córci do zjedzenia czegokolwiek graniczyło z cudem. Po konsultacji z lekarzem wprowadziłam do diety Róży zdrowe kaszki bezmleczne. Decyzja ta przyniosła zadziwiająco dobre rezultaty. Kaszki owocowe bardzo przypadły małej do gustu, dzięki czemu wreszcie mogłam odetchnąć z ulgą.
OdpowiedzUsuń