Domowa bombonierka / mini bounty w gorzkiej czekoladzie

Do trzech razy sztuka... więc mam dla Was trzecią propozycje czekoladek do domowej bombonierki :) Tym razem coś dla fanów kokosowych słodkości, przełamanych intensywną gorzką czekoladą. Rewelacja! Jeśli lubicie batoniki bounty, to koniecznie wypróbujcie ten przepis :)


SKŁADNIKI (10 sztuk)

nadzienie

  • 1/2 tabliczki białej czekolady
  • 4 łyżki mascarpone
  • 2-3 łyżki wiórków kokosowych

skorupka

  • 2/3 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1-2 łyżki oleju roślinnego lub roztopionego masła


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Nadzienie: Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofali (uważać żeby nieprzypalić!). Czekoladę lekko przestudzić i przy pomocy łyżki połączyć z mascarpone oraz wiókami kokosowymi. Dokładnie wymieszać
  2. Silikonową formę do czekoladek włożyć do zamrażarki. W tym czasie gorzką czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub mikrofali. Gdy czekolada będzie płynna dodać olej lub roztopione masło (dzięki temu skorupka czekoladek nie bedzie taka twarta, jest to ważne zwłaszcza gdy używamy gorzkiej czekolady).
  3. Foremkę na czekoladki wyjąć z zamrażarki. Przt pomocy pędzelka smarować wewnątrz czekoladkowe formy. Bardzo waże jest to, aby w żadnym miejsu przez czekoladę nie prześwitywała foremka, bo wtedy czekoladki popękają przy wyjmowaniu i dziurkami może wychodzić nadzienie. Warstwa czekolady powinna być 2-3 milimetrowa. Jeśli czekolada spływa i nie pokrywa równomiernie ścianek najlepiej wstawić foremkę na kilka minut do zamrażarki. Wyjąć i powtórnie pomalować, tam gdzie zostały niedoskonałości. Wstawić ponownie do zamrażarki na 5-10 minut.
  4. Tak przygotowane czekoladki wypełnić nadzieniem, zostawiająć przy tym 2-3 mm od góry. Włożyć do zamrażarki na 10 min.
  5. Ciemną czekoladę podgrzać jeśli stężała zbyt bardzo. Przy pomocy pędzelka rozprowadzzić na nadzieniu czekoladę "zamykająć" tym samym czekoladki (po to zostawialiśmy 2-3mm). Gotowe czekoladki wstawić na 1h do lodówki (wtecy mamy pewność, że ładnie wyją z foremek i nie połamią się).
  6. Czekoladki po wyjęciu z lodówki dobrze jest zostawić w temperaturze pokojowej na około godzinę, żeby czekolada troszkę zmiękła. Tak przygotowane słodkości można zapakować w pudełeczko, ozdobną folię i podarować bliskim lub po prostu zjeść :)

METODA BEZ FOREMEK

Nadzienie do czekoladek chłodzimy w lodówce, kiedy masa stężeje i stanie się plastyczna, przy pomocy łyżki i dłoni formujmey kuleczki. Układamy np. w płaskim pudełku wyłożonym papierem do pieczenia i wkłądamy do zamrażarki na 30 min. Czekoladę do skorupki roztapiamy jak powyżej. Zamrożone czekoladki nadziewamy na wykałaczkę, patyczek do szaszłyka lub widelec i maczamy w czekoladzie. Trzymamy chwilę nad naczyniem z czekoladą aby nadmiar polewy skapnął. Układamy na papierze do pieczenia i wkłądamy do lodówki. Dalej postępujemy w ten sam sposób :)

Smacznego!



Prezenty na Mikołajki

This entry was posted on 30 lis 2014 and is filed under ,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

2 Responses to “Domowa bombonierka / mini bounty w gorzkiej czekoladzie”

  1. świetne domowe słodkości! zaprasza do wzięcia udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2014/11/uwaga-konkurs-swiateczny.html

    OdpowiedzUsuń
  2. zachęcamy do dodania przepisu do akcji "Świąteczne potrawy" na zBLOGowanych
    w pierwszej kolejności jednak zachęcamy do rejestracji bloga w największym w Polsce serwisie skupiającym blogi z 22 kategorii

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...