Kurczak w sosie sojowo imbirowym

Pyszne, proste, szybkie i lekkie :) Takie właśnie jest to danie. Jeśli lubicie orientalne smaki to z pewnością jest to idealna propozycja na obiad :) Kawałki kurczaka i warzywa w pysznym słodko- kwaśnym imbirowym sosie ze świeżą kolendrą i ryżem jaśminowym. Pycha! ;)


SKŁADNIKI

  • 1 podówójna pierś z kurczaka

marynata

  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżęczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

sos

  • 3-4 cm świeżego imbiru ( lub 1 kopiasta łyżeczka sproszkowanego
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 3-4 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • sok z 1/2 limonki lub 1 łyżeczka pasty z tamarynowca

dodatkowo
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebulka dymka
  • 10 grzybków shitake
  • ( lub mrożona mieszanka warzyw do potraw chińskich)
  • świeża kolendra
  • czarny sezam
  • 2 woreczki ryżu jaśminowego


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


  1. W miseczcze umieścić wszystkie składniki marynaty i wymieszać. Kurczaka pokroić w niewielką kostę i dokładnie wymieszać z marynatą. Odstawić na całą noc do lodówki.
  2. Marchewkę, paprykę oraz grzybki pokroić w cienkie paski ( słupki), cebulę w piórka. Jeśli używamy warzyw mrożonych należy je wcześniej rozmrozić żeby pozbyć się nadmiaru wody.
  3. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju, smażymy kurczaka po 2-3 min z każdej strony, tak by zmienił kolor na biały, ściągamy z patelni. Następnie wrzucamy warzywa, trzymamy je na patelni do momentu aż zmiękną ale wciąż będą chrupkie ( ok. 8-10 minut).
  4. Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy i dodajemy do warzyw. Wrzucamy do nich również kurczaka i trzymamy na ogniu 3-4 minuty.
  5. Pokrojoną dymkę wrzucamy na patelnie i mieszamy z całością.
  6. Ryż jaśminowy gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gotowy ryż wykładamy do mieseczek i posypujemyc czarnym sezamem.
  7. Kurczaka z sosem wykładamy do drugiej miseczki i posypujemy świeżą kolendrą.
Smacznego!







This entry was posted on 20 lis 2014 and is filed under ,,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...