Pyszne, proste, szybkie i lekkie :) Takie właśnie jest to danie. Jeśli lubicie orientalne smaki to z pewnością jest to idealna propozycja na obiad :) Kawałki kurczaka i warzywa w pysznym słodko- kwaśnym imbirowym sosie ze świeżą kolendrą i ryżem jaśminowym. Pycha! ;)
SKŁADNIKI
- 1 podówójna pierś z kurczaka
marynata
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżęczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
sos
- 3-4 cm świeżego imbiru ( lub 1 kopiasta łyżeczka sproszkowanego
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 3 łyżki octu ryżowego
- 3-4 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki brązowego cukru
- sok z 1/2 limonki lub 1 łyżeczka pasty z tamarynowca
dodatkowo
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 czerwona papryka
- 1 cebulka dymka
- 10 grzybków shitake
- ( lub mrożona mieszanka warzyw do potraw chińskich)
- świeża kolendra
- czarny sezam
- 2 woreczki ryżu jaśminowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- W miseczcze umieścić wszystkie składniki marynaty i wymieszać. Kurczaka pokroić w niewielką kostę i dokładnie wymieszać z marynatą. Odstawić na całą noc do lodówki.
- Marchewkę, paprykę oraz grzybki pokroić w cienkie paski ( słupki), cebulę w piórka. Jeśli używamy warzyw mrożonych należy je wcześniej rozmrozić żeby pozbyć się nadmiaru wody.
- Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju, smażymy kurczaka po 2-3 min z każdej strony, tak by zmienił kolor na biały, ściągamy z patelni. Następnie wrzucamy warzywa, trzymamy je na patelni do momentu aż zmiękną ale wciąż będą chrupkie ( ok. 8-10 minut).
- Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy i dodajemy do warzyw. Wrzucamy do nich również kurczaka i trzymamy na ogniu 3-4 minuty.
- Pokrojoną dymkę wrzucamy na patelnie i mieszamy z całością.
- Ryż jaśminowy gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gotowy ryż wykładamy do mieseczek i posypujemyc czarnym sezamem.
- Kurczaka z sosem wykładamy do drugiej miseczki i posypujemy świeżą kolendrą.