Pysznie zdrowy blok czekoladowy- bez curku, masła i mleka w proszku / idealny na drugi śniadanie

Słodycze bez wyrzutów sumienia? Tak! :) Teraz kiedy pod ręką mamy takie produkty jak mąki bezglutenowe, amarantus, nasiona chia, kaszę jaglaną, karob, suszone owoce, przeróżne gatunki orzechów i zdrowe zamienniki cukru, wystarczy chwilę pogłówkać połączyć kilka składników i można wyczarować proste, smaczne i zdrowe słodycze, które oczywiście mają co nieco kalorii, ale są to zdrowe kalorie, pełne składników odżywczych, błonnika i dobrych tłuszczów. Jaglane trufle, buraczane brownie, czy kremy czekoladowe z awokado to tylko niektóre z coraz popularniejszych zdorwych deserów. Takie łakocie są idealną przekąską, czy drugim śniadaniem, dostarczają dużo zdrowej i dobrej energii, a przy tym również odrobinę przyjemności naszemu podniebieniu. Po prostu nie mają wad, no chyba tylko taką że za szybko znikają :) Ten obłedny daktylowy torcik, smakuje jak połączenie wilgotnego ciasta czekoladowego i klasycznego bloku - jest słodki, kakaowy, pełen orzechow i suszonej żurwainy. Jego dodatkową zaletą jest sposób przygotowania, wystarczy wrzucić wszystko do blendera i zmiksować, wstawić do lodówki do stężenia i już :) Prawda, że proste? :) 


SKŁADNIKI ( wystarcza na mini torcik o średnicy 10 cm)

  • 1 szklanka suszonych daktyli
  • 3/4 szklanki ulubionych orzechów ( ja użyłam wloskich i ziemnych, ale będą pasowały każde)
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 3 łyżki kakao lub karobu
  • 1/2 szklanki soku pomarańczowego lub jabłkowego


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


  1. Daktyle oraz żurawinę włożyć do dużego kubeczka i zalać sokiem pomarańczowym lub jabłkowym i odstawić na około 1 godzinę ( jeżeli daktyle mają pestki należy je usunąć).
  2. Daktyle i żurawinę odsączyć z soku ( soku nie wylewać może się jeszcze przydać). Owoce przełożyć do blendera.
  3. Dodać orzechy, wiórki oraz kakao i zblendować na jednolitą masę. Jeśli masa jest zbyt gęsta dolać soku, jeśli zbyt rzadka dosypać kakao. Można dosłodzić miodem lub ksylitolem, ale według mnie jest to zbędny dodatek, daktyle i żurawina same w sobie są bardzo słodkie. Opcjonalnie, w wersji dla dorosłych można dodać 20 ml wódki lub rumu żeby wyostrzyć smak :)
  4. Masę przełożyć do foremek ( u mnie metalowa obręcz, ale mogą być też kokilki, czy inne małe ceramiczne lub metalowe naczynia). Wstawić do lodówki na 2-3h. 
Smacznego!




Przepis bierze udział w konkursie, w którym można wygrać książki autorki bloga Moje Wypieki - Doroty Świątkowskiej.

Moje wypieki i desery na każdą okazję

This entry was posted on 2 lis 2014 and is filed under ,,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

3 Responses to “Pysznie zdrowy blok czekoladowy- bez curku, masła i mleka w proszku / idealny na drugi śniadanie”

  1. ja podobnie robię czasem takie batoniki! ale żeby przyrządzić to w takiej formie- super pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  2. Faktycznie to ciasto u nas kiedyś nazywało się blokiem czekoladowym i to jest prawa. Ja na ten moment uwielbiam brownie https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/ i kiedy tylko mam okazję to oczywiście robię je od razu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...