Jesień zapasem, święta tuż tuż, więć najwyższy czas żeby uzupełnić domową spiżarnię, o niezbędnę w tym okresie, ekstrakty oraz aromatyzowane cukry do wypieków. Nie wyobrażam sobie jesienno- zimowych wypieków bez korzennych przypraw i domowych ekstraktów - w szczególności waniliowego, pomarańczowego i cytrynowego. Są rewelacyjnie, bardzo intensywne i nadają wypiekom wspaniałego aromatu. A co najważniejsze są naturalne! Proporcje do ekstraktów są podane na 100 ml płynów, jeśli od razu chcemy zrobić więcej należy odpowiednio zwiększyć ilość skórki z cyrtusów czy waniliowych lasek. Ekstrakty przygotowane w ozdobnych buteleczkach, przewiązane kolorową wstążką mogą być wspaniałym prezentem mikołajkowym dla najbliższych, którzy uwielbiają domowe wypieki :)
ekstrakt waniliowy
- 1,5 laski wanilii
- 50 ml wódki
- 50 ml wody
ekstrakt pomarańczowy
- skórka otarta z 1 niedużej sparzonej i dobrze wyszorowanej pomarańczy (najlepiej ekologicznej)
- 50 ml wódki
- 50 ml wody
ekstrakt cytrynowy
- skórka otarta z 1 cytryny sparzonej i dobrze wyszorowanej ( najlepiej ekologicznej)
- 50 ml wódki
- 50 ml wody
dodatkowo
- 3 buteleczki lub słoiczki o pojemności 100 ml lub większych
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Laski waniliowe rozkroić wzdłuż lekko wygiąć aby nasionka były na wierzchu. Włożyć do buteleczki i zalać wodą oraz wódką, Szczelnie zamknąć i odstawić w suche i ciemne miejsce. Ekstrakt jest gotowy do użycia po conajmniej miesiącu (dość mocno ściemnieje).
2. Skórkę otartą z pomarańczy włożyć do buteleczki, zalać wodą i wódką. Odstawić w suche i ciemne miejsce na około miesiąc.
3. Skórkę z cytryny włożyć do buteleczki zalać wódką oraz wodą. Odstawić w suche i ciemne miejsce na około miesiąc.