Domowa spiżarnia / ekstrakty do wypieków

Jesień zapasem, święta tuż tuż, więć najwyższy czas żeby uzupełnić domową spiżarnię, o niezbędnę w tym okresie, ekstrakty oraz aromatyzowane cukry do wypieków. Nie wyobrażam sobie jesienno- zimowych wypieków bez korzennych przypraw i domowych ekstraktów - w szczególności waniliowego, pomarańczowego i cytrynowego. Są rewelacyjnie, bardzo intensywne i nadają wypiekom wspaniałego aromatu. A co najważniejsze są naturalne! Proporcje do ekstraktów są podane na 100 ml płynów, jeśli od razu chcemy zrobić więcej należy odpowiednio zwiększyć ilość skórki z cyrtusów czy waniliowych lasek. Ekstrakty przygotowane w ozdobnych buteleczkach, przewiązane kolorową wstążką mogą być wspaniałym prezentem mikołajkowym dla najbliższych, którzy uwielbiają domowe wypieki :)

SKŁADNIKI

ekstrakt waniliowy

  • 1,5 laski wanilii
  • 50 ml wódki
  • 50 ml wody

ekstrakt pomarańczowy

  • skórka otarta z 1 niedużej sparzonej i dobrze wyszorowanej pomarańczy (najlepiej ekologicznej)
  • 50 ml wódki
  • 50 ml wody

ekstrakt cytrynowy

  • skórka otarta z 1 cytryny sparzonej i dobrze wyszorowanej ( najlepiej ekologicznej)
  • 50 ml wódki
  • 50 ml wody

dodatkowo

  • 3 buteleczki lub słoiczki o pojemności 100 ml lub większych


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Laski waniliowe rozkroić wzdłuż lekko wygiąć aby nasionka były na wierzchu. Włożyć do buteleczki i zalać wodą oraz wódką, Szczelnie zamknąć i odstawić w suche i ciemne miejsce. Ekstrakt jest gotowy do użycia po conajmniej miesiącu (dość mocno ściemnieje).


2. Skórkę otartą z pomarańczy włożyć do buteleczki, zalać wodą i wódką. Odstawić w suche i ciemne miejsce na około miesiąc.


3. Skórkę z cytryny włożyć do buteleczki zalać wódką oraz wodą. Odstawić w suche i ciemne miejsce na około miesiąc.



Prezenty na Mikołajki

This entry was posted on 16 lis 2014 and is filed under ,,,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...