Nuggetsy z dorsza na kremie z żółtej papryki i dyni

Cóż mogę powiedzieć, to zdecydowanie jedno z najlepszych dań jakie udało mi się stworzyć w ostatnim czasie. Jest wręcz przerewelacyjne :) Aksamitny krem z żółtej papryki i dyni, aromatyzowany czosnkiem, curry i świeżym tymiankiem, a do tego cudownie soczyste i delikatne nuggetsy z polędwiczek dorsza. Kluczem do sukcesu tego dania jest właściwy stopień wysmażenia ryby, dorsz jest bowiem bardzo delikatną i chudą rybą i czasem sekundy decydują o tym, czy będzie soczysty i pyszny, czy suchy i wiórowaty. Dzięki temu, że ryba krojona jest w nieduże kawałki jej obróbka termincza zajmuje niecałe 2 min! Tak 2 min, zaufajcie mi, że ryba smażona w ten sposób jest po prostu cudowna i w żadnym miejscu nie ma nawet plamki surowego mięsa :) To są po prostu najlepsze nuggetsy z dorsza jakie kiedykolwiek jadłam :) Zróbcie koniecznie!


SKŁADNIKI (4 porcje)


nuggetsy z dorsza

  • 4 polędwiczki z dorsza
  • mąka kukurydziana
  • sól, pieprz
  • masło z odrobiną oliwy lub masło klarowane do smażenia

krem paprykowo -dyniowy

  • 5 żółtych papryk
  • 200-250g dyni hokkaido
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 gałązki świeżego tymianku
  • 3 nieduże cebule
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 200 -250 ml bulionu warzywnego lub wody
  • sól 
  • pieprz
  • oliwa z oliwek

dodatkowo

  • świeży tymianek
  • świeży pomidor ( najlepiej malinowy)


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


  1. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych oraz białych błonek i pokroić w kostkę, dynię również pokroić w kostkę ( dyni hokkaido nie trzeba obierać ze skórki, jest ona jadalna i w czasie duszenia zniknie).
  2. Cebulkę i czosnek posiekać w kostkę. 
  3. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulkę. Dodać czosnek i gałązki tymianku, smażyć chwilę. Wrzucić paprykę oraz dynie i smażyć 2-3 minuty. Zalać bulionem i dusić do miękkości ( około 20 minut). Wyciągnąć gałązki tymianku i całość zblendować na aksamitny krem. Doprawić do smaku solą, pieprzem, pieprzem cayenne oraz curry.
  4. Polędwiczki z dorsza pokroić w plasterki o gubości ok. 2 cm. Oprószyć solą i pieprzem z obu stron, a następnie obtoczyć w dwukrotnie w mące kukurydzianej.
  5. Na patelni rozgrzać masło z olejem lub masło klarowane i smażyć nuggetsy z 4 stron, z każdej strony po ok 20-30 sekund. Jak tylko panierka robi się rumiana przekręcamy kawałek ryby o 90 stopni i tak do momentu aż 4 boki będą obsmażone. Ściągamy z patelnie, można odsączyć rybe z nadmiaru tłuszczu. Ryba jest dobra jeśli mięso w środku jest ścięte, ale wciąż błyszczące, soczyste i dzieli się na charakterystyczne płatki. 
  6. Pomidora pokroić w ćwiartki, z każdej części usunąć pestki i pozostałą część pokroić w kosteczkę ( można również usunąć wcześniej skórkę, ale nie jest to konieczne).
  7. Na głęboki talerz nałożyć paprykowy krem, na nim ułożyć kawałki ryby, pomidorową kostkę oraz świeży tymianek. Danie jest świetne jako przystawka, a z dodatkiem pieczonych w całości ziemniaków z odrobiną masła paprykowo- tymiankowego z powodzeniem może stanowić danie główne.
Smacznego!


\

Zupa na jesień

This entry was posted on 2 lis 2014 and is filed under ,,,,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

2 Responses to “Nuggetsy z dorsza na kremie z żółtej papryki i dyni”

  1. Jakie piękne kolory na talerzu! no nie, teraz to się głodna zrobiłam :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest prze prze pyszne, smakuje jeszcze lepiej niż wygląda :D

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...