Cóż mogę powiedzieć, to zdecydowanie jedno z najlepszych dań jakie udało mi się stworzyć w ostatnim czasie. Jest wręcz przerewelacyjne :) Aksamitny krem z żółtej papryki i dyni, aromatyzowany czosnkiem, curry i świeżym tymiankiem, a do tego cudownie soczyste i delikatne nuggetsy z polędwiczek dorsza. Kluczem do sukcesu tego dania jest właściwy stopień wysmażenia ryby, dorsz jest bowiem bardzo delikatną i chudą rybą i czasem sekundy decydują o tym, czy będzie soczysty i pyszny, czy suchy i wiórowaty. Dzięki temu, że ryba krojona jest w nieduże kawałki jej obróbka termincza zajmuje niecałe 2 min! Tak 2 min, zaufajcie mi, że ryba smażona w ten sposób jest po prostu cudowna i w żadnym miejscu nie ma nawet plamki surowego mięsa :) To są po prostu najlepsze nuggetsy z dorsza jakie kiedykolwiek jadłam :) Zróbcie koniecznie!
SKŁADNIKI (4 porcje)
nuggetsy z dorsza
- 4 polędwiczki z dorsza
- mąka kukurydziana
- sól, pieprz
- masło z odrobiną oliwy lub masło klarowane do smażenia
krem paprykowo -dyniowy
- 5 żółtych papryk
- 200-250g dyni hokkaido
- 4 ząbki czosnku
- 4 gałązki świeżego tymianku
- 3 nieduże cebule
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1/2 łyżeczki curry
- 200 -250 ml bulionu warzywnego lub wody
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
dodatkowo
- świeży tymianek
- świeży pomidor ( najlepiej malinowy)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Paprykę pozbawić gniazd nasiennych oraz białych błonek i pokroić w kostkę, dynię również pokroić w kostkę ( dyni hokkaido nie trzeba obierać ze skórki, jest ona jadalna i w czasie duszenia zniknie).
- Cebulkę i czosnek posiekać w kostkę.
- Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulkę. Dodać czosnek i gałązki tymianku, smażyć chwilę. Wrzucić paprykę oraz dynie i smażyć 2-3 minuty. Zalać bulionem i dusić do miękkości ( około 20 minut). Wyciągnąć gałązki tymianku i całość zblendować na aksamitny krem. Doprawić do smaku solą, pieprzem, pieprzem cayenne oraz curry.
- Polędwiczki z dorsza pokroić w plasterki o gubości ok. 2 cm. Oprószyć solą i pieprzem z obu stron, a następnie obtoczyć w dwukrotnie w mące kukurydzianej.
- Na patelni rozgrzać masło z olejem lub masło klarowane i smażyć nuggetsy z 4 stron, z każdej strony po ok 20-30 sekund. Jak tylko panierka robi się rumiana przekręcamy kawałek ryby o 90 stopni i tak do momentu aż 4 boki będą obsmażone. Ściągamy z patelnie, można odsączyć rybe z nadmiaru tłuszczu. Ryba jest dobra jeśli mięso w środku jest ścięte, ale wciąż błyszczące, soczyste i dzieli się na charakterystyczne płatki.
- Pomidora pokroić w ćwiartki, z każdej części usunąć pestki i pozostałą część pokroić w kosteczkę ( można również usunąć wcześniej skórkę, ale nie jest to konieczne).
- Na głęboki talerz nałożyć paprykowy krem, na nim ułożyć kawałki ryby, pomidorową kostkę oraz świeży tymianek. Danie jest świetne jako przystawka, a z dodatkiem pieczonych w całości ziemniaków z odrobiną masła paprykowo- tymiankowego z powodzeniem może stanowić danie główne.
Jakie piękne kolory na talerzu! no nie, teraz to się głodna zrobiłam :D
OdpowiedzUsuńJest prze prze pyszne, smakuje jeszcze lepiej niż wygląda :D
Usuń