Domowa spiżarnia / aromatyczne cukry: waniliowy, korzenny i kardamonowy

Obok naturalnych ekstraktów nie wyobrażam sobie kuchni jesienią bez aromatyzowanych cukrów. Są wspaniałe nie tylko do wypieków i pralinek, ale stanowią wspaniały dodatek do kawy, kakao czy mleka. Takie cukry to 2 w 1 - słodycz i wspaniały aromat, bez niepotrzebnych polepszaczy i konserwantów. Takie cukry zapakowane w ozdobne słoiczki mogą być też oryginalnym prezentem mikołajkowym :) Cukrów można używać już po tygodniu, ale po miesiącu nabierają wspaniałego aromatu. W miarę ubywania cukru, można dodawać nowego. Cukier będzie pachniał do póki przyprawy nie zwietrzeją (czyli naprawdę dłuuugooo) :) Podpowiem, że do cukru waniliowego bardzo często wkładam zużyte laski waniliowe, takie z których ziarenka wykorzystałam do jakieś potrawy, bowiem same laski bez ziarenek też mają wspaniały aromat. Podobnie można robić z pozostałymi cukrami.


SKŁADNIKI


cukier waniliowy

  • 1,5 -2 laski wanilii
  • 1/2 - 1 szklanka cukru kryształ (w zależności od więlkości pojemniczków)

cukier korzenny

  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej
  • 1 laska cynamonu
  • 1 goździk
  • 1/2-1 szklanka cukru kryształ (w zależności od wielkości pojemniczków

cukier kardaomonowy z nutą wanilii

  • 1/2 laski waniliowej ( może być bez pestek)
  • 4-5 ziarenek kardamonu
  • 1/2 -1 szklanka cukru kryształ (w zalezności od wielkości pojemniczków)


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Laski waniliowe rozkroić wzdłuż i wydłubać ziarenka. Cukier wsypać do pojemniczka, dodać pestki i całość wymieszać (np. poprzez energiczne potrząsanie zamkniętego pojemniczka). Na koniec dodać laski wanilii i szczelnie zamknąć.


2. Do słoiczka wsypać cukier, cynamon, imbir, gałkę oraz goździk. Zamknąć słoiczek i wstrząsnąć. Na koniec włożyć laskę cynamonu.


3. Ziarenka kardamonu przedziurawić, tak aby ujawniały aromat. Do słoiczka wsypać cukier oraz ziarenka zamknać i wstrząsnąć. Na koniec dodać jedno całe ziarenko kardamonu i kawałek laski waniliowej. 


Prezenty na Mikołajki

This entry was posted on 16 lis 2014 and is filed under ,,,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

4 Responses to “Domowa spiżarnia / aromatyczne cukry: waniliowy, korzenny i kardamonowy”

  1. jakie fajne pomysły! będę sobie robić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. super pomysł :) Szczególnie, że teraz w Lidlu są tanie przyprawy :) Dziękuję za udział w mojej akcji!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Akcja jest świetna, na pewno jeszcze parę pomysłów podrzucę :)

      Usuń
  3. bardzo fajne pomysły,wystarczy słoiczek,kolorowa tasiemka i prezent jak ta lala :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...