Bardzo lubię przepisy Anny Starmach z programu "Pyszne 25", wszystkie można przygotować w ciągu 25 min i nie kosztują więcej niż 25 zł. Są idealne dla zapracowanych :) Przepis troszkę zmodyfikowałam, w miarę tego co miałam akurat w lodówce i wyszło naprawdę pyszne!
SKŁADNIKI (4-5 porcji)
- 1 opakowanie razowego spaghetti
kurczak
- 1 podwóojna pierś z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 2 gałązki świeżego tymianku
- pieprz
- sól
pesto orzechowe
- 8-10 połówek orzechów włoskich
- 2cm kawałek sera grana padano lub parmezanu
- 1/2 ząbka czosnku
- oliwa z olwek
- pieprz
- sól
dodatkowo
- 1 cukinia
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- kilka płatków sera grana padano lub parmezanu
- świeża bazylia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Wstawić wodę na makaron.
- Kurczaka pokroić w dość małe kawałki i zamarynować w soli, pieprzu, czosnku oraz tymianku. Odstawić na kilka minut.
- Do blendera włożyć podprażone orzechy włoskie, czosnek, starty ser i kilka łyżek oliwy z oliwek. Zmiksować. Dodawać stopniowo oliwy, aż pesto będzie miąło konsystencję gęstego sosu. Doprawić solą i pieprzem.
- Cebulkę pokroić w piórka, czosnek w plasterki, a cukinię przy pomocy obieraczki do warzyw zetrzeć w cieniutkie paski pryzpominające wstążki.
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, podsmażyć cebulkę, dodać czosnek oraz kurzczaka, Smażyć kilka minut aż kurczak się zetnie. Dodać cukinię i smażyć 2-3 min. Doprawić solą i pieprzem.
- Makaron ugotować al dente (10-12 minut). I odcedzić (nie przelewać zimną wodą!). Makaron wymieszać z 2/3 pesto.
- Na talerzu układać makaron z pesto, a na nim kurczaka z cukinią. Na wierzchu posypać płatkami grana padano, bazylią oraz dodać odrobinę pesto.