Najlepsza marynata do karkówki z grilla

Jak grill to wiadomo- karkówka! Mniej lub bardziej wypieczona, ale zawsze cieszy się ogromnym powodzeniam. Sekretem aromatycznego i kruchego mięsa jest wielogodzinne marynowanie w bogatej mieszance przypraw. Zawsze staram się marynować mięso przynajmniej 24 h przed grillowaniem, a jeśli chodzi o karkówkę to nawet 48h. Wtedy mięso intensywnie przechodzi aromatem i smakiem przypraw, a dodatkowo ma wspaniałą strukturę. Dla mnie najlepiej smakuje z lekko przypieczonym chlebkiem, sałatką z pomidorów i odrobiną masła czosnkowego, które roztapia się na jeszcze gorącym kawałku mięsa :) Tak przygotowane mięso jest aromatyczne i kruche, po prostu pyszne :)


SKŁADNIKI

  • 1-1,5 kg karkówki


marynata

  • oliwa z oliwek lub olej rzepakowy ok 1/3 szklanki
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżeczka świeżozmielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku/majeranku
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 3 łyżku ketchupu lub sosu barbecue


masło czosnkowe

  • pół kostki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka vegety/soli
  • świeże zioła - oregano, bayzlia, tymianek, pietruszka ( wystarczy jedno)


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Karkówkę dokładnie umyć i osuszyć. Pokroić w dość cienkie plastry ( wtedy szybciej będą się grillować).
  2. Czosnek i cebulę obrać, pokroić na mniejsze kawałki i przecisnąć przez praskę.
  3. W dużym kubku wymieszać wszystkie składniki marynaty.
  4. W garnku ( takim, aby zmieściło się mięso) na dnie rozsmarować trochę marynaty, ułożyć kawałki karkówki tak aby przykryć dno, posmarować je marynatą, na nich ułożyć kolejne kawałki mięsa, posmarować marynatą i tak aż do końca. Garnek przykryć i wstawić do lodówki na 12-48 h. 
  5. Miękkie masło (wcześniej wyjąć z lodówki) ugnieść widelcem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, vegetą oraz posiekanymi ziołami. Odstawić aż smaki się przegryzą.
  6. Karkówkę grillować po kilka minut z każdej strony, aż do uzyskania ulubionego stopnia wypieczenia.
  7. Podawać z masłem czosnkowym, które nada dodatkowego aromatu karkówce, oraz ulubionymi dodatkami. Masełko świetnie smakuje również na podpieczonym chlebku.
Smacznego!



This entry was posted on 22 lip 2014 and is filed under ,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

83 Responses to “Najlepsza marynata do karkówki z grilla”

  1. Karkówka zrobiona wg tego przepisu zrobiła furrorę na moim grillu. Goście zachwalali jak im smakuje. I to pomimo tego że nie dałam cebuli bo nie miałam to samo z bazylią, zamiast niej dałam zioła prowansalskie. Mięso też nie leżało w marynacie tyle ile trzeba. Po 4-5 godzinach wylądowało na grillu. Świetny przepis, nie byłam nastawiona optymistycznie ale i mnie smak pozytywnie zaskoczył bo wydawało mi się że wszystkie karkówki z grilla są jak podeszwy. Ta taka nie była. Ta byłam smaczna. Użyłam też tej marynaty do kiełbasy białej surowej. Tyle samo czasu spędziła w marynacie i też była smaczna tak wiec kiełbaskę w tejmarynacie też polecam 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czy papryka ostra to to samo co pieprz Cayenne? Ja dodałam pieprz Cayenne i wydaje mi się, że marynata wyszła bardzo ostra. Na wszelki wypadek musztardę i keczup dodałam już łagodne.. ale i tak się martwię czy nie będzie za ostre ?

      Usuń
    2. To niestety nie jest to samo, pieprz cayenne jest duzo ostrzejszy. Mysle ze 1/4 lyzeczki bylaby wystarczajaca. Ale dla lubiacych pikantne bedzie dobre :)

      Usuń
    3. Na szczęście wyszło dobre i smakowało, dziękuję za przepis i odpowiedź :)

      Usuń
    4. cieszę się, że się udało :)

      Usuń
    5. Do Monika Małgorzata . Mój mąż od wielu lat robi karkówkę z grilla i wiele marynat już przetestowałam . Smak karkówki zależy od marynaty ALE jeszcze nigdy nie miałam karkówki jak podeszwa !!!!!! Karkówkę trzeba umieć upiec na grillu . Mojego męża karkówka zawsze była soczysta i mięciutka i zawsze znikała bardzo szybko z talerzy .

      Usuń
  2. Bardzo sie ciesze, ze smakowalo :) z marynowaniem kielbasek ciekawy pomysl, na pewno sprobuje :)

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cóż al www.almoc.pl pokazuje, że jednak można inaczej

      Usuń
  3. Zamarynowałam dzisiaj mięsko. :) Karkówkę zamierzam upiec w piekarniku, będzie pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Kochani czy jest jakaś zasada, że np 1 cm mięso gotuje sie na patelni np przez x minut ?

    OdpowiedzUsuń
  5. Karkówka super, przepis świetny. Polecam

    OdpowiedzUsuń
  6. Wypróbowałam przepis i tak przygotowana karkówka posmakowała całej rodzince. Masło czosnkowe rónież okazało się strzałem w dziesiątkę:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę :)
      Takie komentarze dodają skrzydeł :)

      Usuń
  7. Cała rodzina była zadowolona :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, że smakowało :) Mam nadzieję, że jeszcze nie raz wrócisz do tego przepisu :)

      Usuń
  8. Marynowałam karkówkę pod kontem piekarnika a nie grilla i też wyszła super. Nie dodałam tylko cebuli i musztarda raczej nie była ostra, ale też wyszło wszystko ok. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. A ja proponuję dodatkowo do marynaty łyżkę coca-coli i odrobinę burbonu, cola i alkohol przyspieszają proces marynowania i dodają potrawie dodatkowego słodkawego akcentu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciekawy pomysł, na pewno wypróbuję :)

      Usuń
    2. Ja jeszcze szczam na niz pol godziny przed polozeniem na grill.

      Usuń
    3. Szczasz na karkówkę?- to smacznego

      Usuń
  10. Wczoraj pierwszy raz jedliśmy karkówkę w tej marynacie. Przygotowałam ją prawie dwa dni wcześniej i uważam, że wyszłą super. Zawsze kupowałam gotowe karkówki już z marynatą, ale chyba zacznę przygotowywać sama. Przepis już przepisałą do swojego zeszyciku z przepisami :) Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taka domowa jest o niebo lepsza, warto poświęcić chwilę i przygotować samemu :)
      Ciesze się, że smakowała :)

      Usuń
  11. Solą posypcie przy pieczeniu dopiero .Dobra rada

    OdpowiedzUsuń
  12. Stosuje tą marynatę odkąd tylko ją znalazłam u Ciebie.Jest świetna, karkówka jest przepyszna, idealnie doprawiona. Mój nr 1 wśród marynat do karkówki. Ja przeważnie marynuję dwa dni wcześniej i wtedy jest mega PYCHA :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Zamiast zwykłej soli dodałem sól zmiększającą, upiekłem karkówkę po 2,5 dnia w marynacie i wyszła tak genialnie, taka mięciutka i smaczna aż slinkę do tej pory mam :). Na prawdę polecam

    OdpowiedzUsuń
  14. Zazwyczaj moja żona przygotowuje karkówke według jej jedynego 'najlepszego' przepisu. Tym razem nic jej nie mówiąc sam zamarynowalem karkówke według tego przepisu. Od teraz to jest to jest ten 'najlepszy' przepis żony :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Super przepis, troche zmodyfikowalem kombinacje przypraw i ziol. Teraz bede robil czesciej takie smakolyki :) pozdrawiam /Cezary

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieje, że przepis zagości u Ciebie na stałe :)

      Usuń
  16. Ta Marynata jest obłędna🙆 dziś bis jutro gril

    OdpowiedzUsuń
  17. Rewelacyjny przepis rodzinka zachwycona dziekuje

    OdpowiedzUsuń
  18. Niesamowicie dobra marynata! Karkówkę jadłam wiele razy, ale po raz pierwszy przygotowywałam sama i wyszła wspaniale. Skorzystałam z Twojego przepisu i to był strzał w 10! Dziękuję Ci bardzo, że podzieliłaś się nim z innymi :) Obiad był przepyszny

    OdpowiedzUsuń
  19. Przepis na marynate świetny! Karkówka wychodzi przepyszna �� ciesze sie ze trafiłam na ten przepis. Polecam ��

    OdpowiedzUsuń
  20. Karkówka w tej marynacie przepyszna !! Zawsze jak robię karkówke to z tego przepisu ale w piekarniku �� polecam! ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak długo trzymać w piekarniku i w jakiej temperaturze, góra- dół czy inaczej, pod przykryciem czy bez?

      Usuń
  21. Grillowana karkówka jest jedną z ulubionych potraw w moim domu, oczywiście z dodatkiem ketchupu i sosu grillowego Tarsmak :) Wszyscy wychwalali marynatę, która jest naprawdę wyśmienita!

    OdpowiedzUsuń
  22. Zrobiliśmy wszystko zgodnie z przepisem, niestety dzisiaj na probe po ponad 12h usmażyliśmy karkówkę na patelni, pierwsza reakcja zachwyt jak pięknie się rumieni itd, po odwróceniu na druga stronę marynata jak by się zważyła. Dłuższe smażenie powodowało jedynie przypalanie się mięsa do czarnego koloru. Zostało nam tego jeszcze ponad 1gk... Czy na grillu będzie inaczej? Dziwne było jeszcze to, że na talerzu przypalenie było niesmaczne a reszta mięsa była mokra jak by w wodzie, talerz tez był mokry i co dziwne przyprawa na talerzy (marynata) zostawała jak by nie usmażona, jak byśmy dopiero mięso w tym optoczyli... Co mogło to zepsuć? Ketchup? musztarda? oliwa z oliwek? :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cześć, przepraszam że odpisuję po tak długim czasie.

      Tak, jak napisał ktoś poniżej, to nie jest przepis na karkówkę z patelni. Karkówka z tego przypisu, aby była soczysta i miękka powinna zostać przyrządzona na grillu, lub alternatywnie w piekarniku.

      Marynata zawiera ketchup/ sos barbecue, które w składzie zawierają cukier, w związku z czym przy obróbce termicznej w wysokiej temperaturze, marynata może się przypalić.

      Aczykolwiek myślę, ze jeśli na patelni ogień byłby niezaduży, a mięso podlałbyś/ podlałabyś wodą, to również udałoby się.

      Co do zważenia marynaty, to wydaje mi się, że nie została dobrze wymieszana i olej oddzielił się od reszty składników. Karkówkę z tego przepisu robię bardzo często i za każdym razem wychodzi tak samo świetnie :)

      Daj proszę znać, czy z grilla wyszła Ci równie dobra jak pozostałym.

      Usuń
  23. Tytul artykulu mowi o marynacie do karkowki z grilla, a nie z patelni.

    OdpowiedzUsuń
  24. A ja spróbuję jeszcze łyżkę miodu dodać zobaczymy co z tego wyjdzie

    OdpowiedzUsuń
  25. Jeslu lubisz slodsze marynaty, to jak najbardziej :), pamietaj delikatna slodycz nadaje juz ketchup/ sos barbecue.
    Daj znac jak wyszlo :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Za słodkie ale dobre.
    Dziś robię bez miodu i ketchupu. Jutro sprawdzimy co wyjdzie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam jednak dać trochę ketchupu, fajnie podbija smak.
      Daj znać jak tym razem udał się eksperyment :)

      Usuń
  27. Czy tę marynatę można użyć do pałek i skrzydełek kurczaka? Jeśli nie to czy masz jakąś propozycję? Niedługo 30 męża 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej można :)
      Do pałek z kurczaka polecam tez marynatę z czosnku, oliwy, soli, pieprzu, świeżego rozmarynu i skórki z cytryny. Kurczak wychodzi aromatyczny, orzeźwiajacy i delikatny.

      Usuń
  28. Czy przez olej w marynace karkówka pali sie na grilu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie. Karkówka może się palić w przypadku dodania zbyt dużej ilości ketchupu (cukier), czy miodu. Wtedy trzeba dobrze pilnować miesa.

      Usuń
  29. ketchup wymieniłem na przecier pomidorowy i wyszło wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Witaj
    Właśnie robie urodziny córce na których będzie 20 osób kupiłam duży kawał karkówka i chciałam przygotować ja w marynarce ze sklepu ale nigdzie nie mogę jej dostać
    Chyba zaryzykuję i zrobię z tego przepisu - mam nadzieje ze będzie super :)
    Jakiej grubości mają być pokrojone plastry? ???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja z reguły kroje Ok 1 cm i rozbijam je delikatnie ręka. Cienkie kawałki szybciej się grillują, są mniej zapychające i goście sięgają po więcej :)

      Usuń
    2. A jeśli karkówka jest bardzo szeroka i kawałki wychodzą naprawdę duże, to kroje je na pół i wtedy rozbijam.

      Usuń
  31. Pierwszy raz zrobiłem na garden party z okazji Roczku syna. Goście wniebowzieci �� teraz zamarynowalem jeszcze raz i jestem pewien, ze reakcja będzie identyczna. Lubię to ��

    OdpowiedzUsuń
  32. Ja nigdy nie bylam przekonana do karkówki z grilla jednak wszystko się zmieniło gdy znajomi wyciągneli mnie do Domu Kresowego i spróbowałam u nich karkóweczki!!Była rewelacyjna.Po prostu palce lizać!Twoja też wygląda bardzo apatycznie;) Dzięki za przepis!!POstaram się kiedyś zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  33. O marynaty dodałem jeszcze kieliszek whisky, a sól podczas grilowania. Polecam

    OdpowiedzUsuń
  34. Sprawdziłem i polecam! Przepyszne, polecam jeszcze podczas pieczenia polewać mięso delikatnie wodą. Dzięki temu mięso jest bardziej soczyste. Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  35. Kupowaliśmy zawsze gotową karkówkę na grilla. Uważaliśmy, że grill to przyjemność więc jak najmniej pracy to jest to. Tym razem szaleństwo Majówki, spowodowało, że nie kupiłam gotowej, nie było. Kupiłam karkówkę też nie najlepszą, bo już przebrana. Zrobiłam marynatę z powyższego przepisu, nakłuwacz w dłoń i do pracy W sumie roboty wszystkiego 20 minut, włącznie z przygotowaniem marynaty. No i przepadłam jak Mańka w Czechach, okrzyknęli, że rewelacja i innej nie chcą. "No to dzięki papsułko" jak mawia Mariolka. A tak poważnie to super przepis i cieszę się, że na niego trafiłam, dziękuję i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  36. Moja ulubiona juz chyba od roku :)
    Zawsze wychodzi pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  37. Najlepsza, odkąd wypróbowakam ten przepis robię tylko wg niego.

    OdpowiedzUsuń
  38. tak, mega marynata :)

    OdpowiedzUsuń
  39. Robię ją od kilku lat i nie chcę innej.....PYCHA .
    DZIĘKUJĘ ZA PRZEPIS.

    OdpowiedzUsuń
  40. A ja dodałam jeszcze szklankę piwa. Zobaczymy co z tego będzie:) Jutro się okaże :)

    OdpowiedzUsuń
  41. A jak nie mam wędzonej papryki słodkiej ,co dać?

    OdpowiedzUsuń
  42. Korzystałem kiedyś z Twojego przepisu i muszę powiedzieć, że jest super.
    Już nie mogę doczekać się aż go powtórzę.

    OdpowiedzUsuń
  43. To w takim razie i ja wypróbuję :).

    OdpowiedzUsuń
  44. Świetna marynata. Na pewno wykorzystam przy najbliższym grillowaniu!

    OdpowiedzUsuń
  45. I'm constantly searching on the internet for posts that will help me. Too much is clearly to learn about this. I believe you created good quality items in Functions also. Keep working, congrats! 먹튀검증사이트

    OdpowiedzUsuń
  46. Super przepis. Ja bym jeszcze użył siekacza doskonale wprowadza smak wgłąb mięsa

    OdpowiedzUsuń
  47. I came to this site with the introduction of a friend around me and I was very impressed when I found your writing. I'll come back often after bookmarking! 먹튀검증

    OdpowiedzUsuń
  48. Hi, I want to subscribe for this blog to get most up-to-date updates, so where can i do it please help out. 부산달리기


    OdpowiedzUsuń
  49. Przepis super 👍 Goście zajadali się że ho Ho👍👍👍

    OdpowiedzUsuń
  50. I accidentally searched and visited your site. I still saw several posts during my visit, but the text was neat and readable. I will quote this post and post it on my blog. Would you like to visit my blog later? keonha cai


    OdpowiedzUsuń
  51. 우리카지노29 grudnia 2021 04:22

    I finally found what I was looking for! I'm so happy. 우리카지노


    OdpowiedzUsuń
  52. webgirls.pl In terms of battling yeast infections, victims usually have their operate reduce for them. This is because candidiasis can readily come to be chronic and continuing. With that in mind, on this page, we are going to existing a selection of some of the best confirmed candidiasis treatment and avoidance ideas about.

    OdpowiedzUsuń
  53. https://gamezoom.xyz Getting a exercise routine spouse can considerably improve your muscle-developing final results. Your partner can be a important supply of enthusiasm for staying on your training session period, and pushing you to definitely increase your attempts as you exercise. Using a reputable partner to work out with can also help help you stay risk-free as you will have got a spotter.

    OdpowiedzUsuń
  54. A very awesome blog post. u will find a lot of approaches after visiting your post. I was exactly searching for. Thanks for such post and please keep it 토토브라더

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...