Jakiś czas temu kupiłam puszkę ciecierzycy i zupełnie o niej zapomniałam, schowała się gdzieś za zielonym groszkiem i marynowanymi gruszkami :) Obok niej stała puszka pomidorów pelatti, jak tylko spojrzałam na ten duet to już wiedziałam co będzie na obiad :) Mimo iż w daniu nie ma mięsa, to dzięki ciecierzycy jest bardzo treściwe i sycące, smaki świetnie się komponują i tworzą wspaniałą fuzję smaków.
makaron tagiatelle
1 puszka cieciorki
1 puszka pomidorów pelatti
1 czerwona papryka
1 żólta papryka
1 czerwona cebula
1 malutka puszka drobnego zielonego groszku (można pominąć)
2 ząbki czosnku
1 łyżka czosnku niedźwiedziego
kilka listków świeżej bazylii
sól
pieprz
parmezan
feta
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Na patelni rozgrzac oliwe i wrzucić posiekaną w piórka cebulę oraz czosnek pokrojony w cieniutkie plasterki. Smażyć aż cebula się zeszkli.
2. Paprykę pokrojoną w cienkie słupki dodać do cebuli i czosnku. Smażyć chwilę i całość zalać pomidorami.
3. Dusić do momentu aż pomidory sie rozpadną i papryka będzie miękka ( lub lekko chrupiąca jeśli taką bardziej lubimy).
4. Dodać cieciorkę oraz groszek. Doprawić czosnkiem niedźwiedzim, solą i pieprzem.
5. Na koniec dodać świeżą bazylię i parmezan.
6. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie ( 12-13 minut). Odcedzić.
7. Makaron wymieszać z sosem i wyłożyć na talerz.
8. Posypać pokruszoną fetą oraz świeżą bazylią.
Smacznego!