Makaron z pomidorami, cieciorką, czosnkiem niedźwiedzim i fetą.

Jakiś czas temu kupiłam puszkę ciecierzycy i zupełnie o niej zapomniałam, schowała się gdzieś za zielonym groszkiem i marynowanymi gruszkami :) Obok niej stała puszka pomidorów pelatti, jak tylko spojrzałam na ten duet to już wiedziałam co będzie na obiad :) Mimo iż w daniu nie ma mięsa, to dzięki ciecierzycy jest bardzo treściwe i sycące, smaki świetnie się komponują i tworzą wspaniałą fuzję smaków.


SKŁADNIKI (4 duże porcje)

makaron tagiatelle
1 puszka cieciorki
1 puszka pomidorów pelatti
1 czerwona papryka
1 żólta papryka
1 czerwona cebula
1 malutka puszka drobnego zielonego groszku (można pominąć)
2 ząbki czosnku
1 łyżka czosnku niedźwiedziego
kilka listków świeżej bazylii
sól
pieprz
parmezan
feta


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Na patelni rozgrzac oliwe i wrzucić posiekaną w piórka cebulę oraz czosnek pokrojony w cieniutkie plasterki. Smażyć aż cebula się zeszkli.

2. Paprykę pokrojoną w cienkie słupki dodać do cebuli i czosnku. Smażyć chwilę i całość zalać pomidorami.

3. Dusić do momentu aż pomidory sie rozpadną i papryka będzie miękka ( lub lekko chrupiąca jeśli taką bardziej lubimy). 

4. Dodać cieciorkę oraz groszek. Doprawić czosnkiem niedźwiedzim, solą i pieprzem.

5. Na koniec dodać świeżą bazylię i parmezan.

6. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie ( 12-13 minut). Odcedzić.

7. Makaron wymieszać z sosem i wyłożyć na talerz.

8. Posypać pokruszoną fetą oraz świeżą bazylią.

Smacznego!


This entry was posted on 30 lip 2014 and is filed under ,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...